Кућа Добрих Вести

Login

Аутоматска овера картица здравственог осигурања и за остале основе осигурања

Оцените овај чланак
(2 гласова)

lartocajkjkjkАутоматска овера картица здравственог осигурања (КЗО) од данас је омогућена и осигураницима самосталних делатности (предузетници), пољопривредницима, свештеницима, верским службеницима, иностраним пензионерима, односно онима који примају пензију или инвалиднину од државе са којом не постоји билатерални споразум о социјалном осигурању, самосталним уметницима, запосленима код физичких лица (који немају ПИБ) и онима који обављају послове по основу уговора о размени стручњака или споразуму о међународној техничкој сарадњи.

 

Аутоматска овера обухвата и чланове њихових породица који се преко њих осигуравају.

 

Овим је држава испунила своје обећање и растеретила практично све осигуранике одласка на шалтер филијале Републичког фонда за здравствено осигурање. Претходно је РФЗО у октобру 2017. већ омогућио аутоматску оверу здравствених картица за највећи број осигураника, објавила је Влада Србије.

 

Од тада аутоматска овера успешно функционише за особе ангажоване код послодавца, кориснике пензије, кориснике новчане накнаде преко Националне службе за запошљавање, као и чланове породица наведених категорија осигураника, те одређене осигуранике из члана 22. Закона о здравственом осигурању, и то децу до 18 година живота, трудницама и породиљама, лицима која су старија од 65 година и друго. До сада je успешно извршено 3.041.483 овера картица здравственог осигурања.

 

Нови основи осигурања којима је од данас омогућена аутоматска овера односе се на око 420.000 осигураника и чланова њихових породица.

 

Информациони систем Републичког фонда за задравствено осигурање преузима податке Пореске управе о уплаћеним доприносима, и на основу њих аутоматски врши оверу. Податак о извршеној овери доступан је на Порталу Централног регистра обавезног социјалног осигурања, а сви осигураници, без обзира на основ осигурања, имају могућност да провере оверу здравствене картице на сајту Републичког фонда за здравствено осигурање.

 

 

Наредног дана од дана овере подаци о овери здравствених картица су доступни свим здравственим установама, те осигураници могу да остваре права из обавезног здравственог осигурања.

 

Аутоматска овера здравствених картица представља комфорнији и једноставнији начин овере исправа о осигурању, с обзиром на то да није потребно одлазити на шалтер и достављати различиту документацију. Овера се врши аутоматски, само на основу податка да је доспели допринос плаћен.

 

Фебруар је био фантастичан месец за оснаживање електронске управе у Србији, јер смо почели реализацију пројекта адресног регистра, где је 30 нових геодета примљено у РГЗ и почело да ради на елаборатима, на основу којих ће локалне самоуправе донети одлуке о називима улица и кућним бројевима. Затим је у пројекту „Бебо, добро дошла на свет“, после Лесковца, Зрењанина и Лознице, и у Београду омогућено мајкама да аплицирају за родитељски додатак још у породилишту. У Београду је направљен и корак више, јер је омогућено и пријављивање за сва локална давања породиљама града Београда.

 

Да се Србија приближава развијеним државама Запада показује и чињеница да ће од петка грађани наше земље моћи на сајту еУправе да све услуге на том порталу, попут продужења регистрације возила, плаћају електронским новцем који је доступан у Републици Србији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија