Кућа Добрих Вести

Login

Извоз софтвера скоро достигао целокупни прошлогодишњи извоз

Оцените овај чланак
(0 гласова)

palankaDANНародна банка Србије је објавила податке о платном билансу за првих девет месеци 2018 — ИТ индустрија бележи дванаесту годину узастопног раста.

 

Народна банка Србије објавила је платни биланс Републике Србије за прва три тромесечја 2018. године, у ком се види да је за првих девет месеци ове године извоз софтверских услуга достигао вредност од 811 милиона евра.

 

То је уједно и за 28,5 одсто више него за исти период прошле године, а приближава се и целокупном прошлогодишњем извозу који је износио 899 милиона евра.

 

Као и прошле године, у извозу услуга су од ИТ-а бољи транспорт (933 милиона евра) и туризам (970 милиона евра). Међутим, трговински салдо (разлика извоза и увоза), који је релевантнији индикатор здравља једне привредне гране, убедљиво је најбољи у ИТ сектору. За ових девет месеци је извезено више него дупло софтвера него што је увезено, те је трговински салдо тренутно на висини од 428 милиона евра (25 одсто више него прошле године). За разлику од ИТ-а, трговински салдо друге две привредне гране које највише извозе износи 37, односно -93 милиона евра.

 

Када је у питању извоз роба, према подацима које објављује Републички завод за статистику, већи извоз од ИТ-а је у области Електричних машина и апарата (1267.2 милиона евра) и Друмских возила (867.7 милиона евра), али обе привредне гране имају мањи трговински салдо.

 

Ово је већ дванаеста година непрекинутог раста за домаћи ИТ сектор, а очекује се да ће извоз софтвера до краја ове године прећи милијарду евра.

 

Извор: Стартит/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 28 новембар 2018 17:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија