Кућа Добрих Вести

Login

Интернет и на највишем врху планине?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

IN223Добра вест за све који често користе Wi-Fi да би своје уређаје повезали на интернет.

 

Стигла је нова, знатно унапређена верзија Wi-Fi-ja која корисницима доноси бројне предности.

 

Ове недеље је лансирана нова верзија Wi-Fija, која корисницима нуди бржу и снажнију везу. Најновије верзије флегшип паметних телефона водећих светских брендова већ имају у себи уграђену подршку за нову Wi-Fi технологију, међу којима су Samsung Galaxi Note 10 и Apple iPhone 11.

 

Досадашња верзија Wi-Fi теоретски је постизала брзине преноса података до 6,9 Gbps, док је нова верзија осетно бржа од 9,6 Gbps.

 

Нови Wi-FI ће пружити проширени капацитет за више уређаја, са технологијама попут OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) и MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output).

 

То, у преводу, значи да ће на једној Wi-Fi мрежи одсада моћи да приступи и до четири пута више уређаја.

 

Технологија је од ове недеље доступна свим произвођачима, што значи да нећемо морати да чекамо дуго да бисмо осетили ефекте њене примене у свакодневном животу.

 

Сви нови уређаји, осим оних у "буџет" верзијама, имаће подршку за нови Wi-Fi, али ће она с временом стићи и на најјефтиније уређаје.

 

Дакле, осим нових паметних телефона, обратите пажњу и на нове десктоп и лаптоп рачунаре, као и нове рутере, јер ће са појавом њихових нових верзија долазити и унапређени Wi-Fi. Wi-Fi представља сет бежичних мрежних протокола базираних на стандардима IEEE 802.11.

 

Досадашња верзија носила је ознаку 802.11ac, док нова носи ознаку 802.11ax.

 

Иначе, у припреми је већ и Wi-Fi7, али се његов долазак очекује тек око 2024. године.

 

Izvor: B92, SCIENCE ALERT, ZIMO

 

 

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 19 септембар 2019 12:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија