Кућа Добрих Вести

Login

Студенти Рачунарског факултета у светском финалу престижног програмерског такмичења

Оцените овај чланак
(1 Глас)

fiknaСтуденти Рачунарског факултета освојили су треће место на највећем регионалном информатичком такмичењу за Југоисточну Европу IPCP, које је одржано у Букурешту, Румунији и на тај начин обезбедили учешће у финалу највећег светског такмичења у алгоритмима, које ће се одржати крајем јуна 2020. године у Москви.

 

Тим RAF Penguins који чине студенти Рачунарског факултета Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић је други тим из Србије који после више од двадесет година учествује у финалу овог престижног такмичења, након прошлогодишњег историјског успеха студената Природно-математичког факултета из Ниша.

 

„Студенти Рачунарског факултета већ годинама учествују на разним информатичким такмичењима и по правилу постижу врхунске резултате. Ово је најбољи пласман студената РАФ-а на АЦМ такмичењу и факултет ће свакако подржати њихове припреме и учешће у финалу. Овога пута није само у питању представљање Рачунарског факултета, већ и читаве Србије, па сам убеђен да ће наши студенти због тога имати и додатну мотивацију“ рекао је проф. др Стеван Милинковић, декан Рачунарског факултета.

 

Значај овог изузетног успеха препознао је Мaјкрософт развојни центар Србије који је одлучио да подржи овај сјајан тим на путу ка златној медаљи. За поход на златну медаљу неопходне су озбиљне припреме, а тим са Рачунарског факултета имаће прилику за то у најбољем кампу који је намењен припремама баш за финале овог такмичења, а који се одржава у Москви. Захваљујући подршци Мицрософт развојног центра Србије и Рачунарског факултета, наши финалисти ће од 5. новембра похађати припреме у Москви, где ће им ментори бити водећи универзитетски професори, као и некадашњи победници и учесници такмичења.

 

„Чињеница да је ово друга година како имамо наше представнике на АЦМ финалу представља огроман успех и показатељ да смо после сјајних резултата које наши средњошколци остварују на међународним такмичењима, и на универзитетском нивоу закорачили у сам врх. АЦМ је највеће и најугледније студентско такмичење из програмирања у свету, пласман у финале је већ успех за себе, а Алекси Плавшићу, Алекси Милисављевићу и Павлу Мартиновићу желимо пуно среће и златну медаљу!“ рекао је Драган Томић, директор Мајкрософт развојног центра у Србији.

 

Развојни центар компаније Мaјкрософта у Србији више од десет година на различите начине подржава учешће домаћих студенских тимова на АЦМ такмичењу, од спонзорства за покривање дела путних трошкова до организовања међународног такмичења Bubble Cup, које представља одличну припрему за ACM.

 

Велики успех домаћих студената на регионалним квалификацијама за најпознатије светско програмерско такмичење из области алгоритама, прави је показатељ колико је битно подстицати и подржавати талентоване студенте да развијају свој потенцијал, али и омогућити свој деци да од најранијег узраста имају прилику да се упознају са светом кодирања. Алгоритамски начин размишљања и аналитички приступ који програмирање развија, стварају изузетну вредност за које год занимање да се млади одлуче током свог школовања.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 30 октобар 2019 14:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија