Кућа Добрих Вести

Login

Година Зума: Како је постао најпопуларнија апликација у пандемији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pixabeycommmmТоком пандемије корона вируса популарност апликације за видео конференције Зум значајно је порасла, са 10 милиона дневних корисника у децембру 2019. на 300 милиона у априлу 2020.

Од јануара до априла на тој платформи одржани су видео позиви у трајању од две хиљаде милијарди минута.

 

Захваљујући Зуму, пословање је могло да се настави и током пандемије и мера затварања, али апликација је такође постала посредник у одржавању састанака влада, кулинарских курсева, уметничких радионица, тренинга и божичних забава.

 

Занимљиво је да је, у конкуренцији Епла, Гугла, Мајкрософта и Фејсбука, Зум доспео на врх, а разлог за то се налази у његовој приступачности, нешто чему би сви технолошки производи требало да теже, пише британски лист Индипендент.

 

За почетак, Зум је бесплатан, за разлику од Еплове апликације Фејстајм (ФацеТиме) коју могу да користе само власници скупих Еплових производа.

 

Такође не захтева да корисник има неки налог, као што је случај са апликацијом Гугл мит (Google Meet)

Фејсбук се не користи за посао, а Воцап (WhatsApp), апликација у власништву Фејсбука, није направљена за коришћење на компјутеру.

 

У односу на Мајкрософтову апликацију Скајп, Зум је лакши за коришћење, посебно за оне који нису много користили платформе за видео конфернеције пре пандемије.

 

Сви ти фактори учинили су Зум веома популарним, иако његов пут ка врху није ишао без проблема.

 

Правећи апликацију тако једноставном за коришћење постало је мач са две оштрице – нападачи су могли лако да нађу онлајн састанке на Зуму и да слушају, па чак и ометају учеснике.

 

Због таквих инцидената британска Национална агенција за борбу против криминала и амерички Федерални истражни биро издали су упозорења и савете како учинити видео позиве безбедним, а м је увео додатне мере заштите од малициозних појединаца.

 

Рад од куће током пандемије навео је многе компаније да користе апликације као што је Зоом за истовремене позиве. Тај тренд ће вероватно бити настављен и 2021. године, па и дуже, сматра професор на Харвардској пословној школи Рај Чаудри, стручњак за праксу рада на даљину.

 

Популарност овог софтвера за видео позиве ће можда ослабити када пандемија прође - вредност његових акција је опала када је направљена вакцина против корона вируса.

 

Чаудри ипак верује да ће Зум и даље бити коришћен на послу, додајући да је његова вредност у томе што је виртуелним позивима "лице у лице" смањивао границе и ублажавао хијерархију међу запосленима.

 

"Зоом је направљен за овај тренутак и даље. Имамо платформу која подржава оно што је свету потребно – данас, сутра и далеко у будућности", изјавио је за Индипендент директор Зум-а у Уједињеном Краљевству и Ирској Фил Пери.

 

Зоом би ипак могао да има озбиљну конкуренцију, пре свега Мајкрософтове апликације Тимс (Teams), која је намењена комуникацији пријатеља и породице, али и за пословне сврхе.

 

Апликација је већ почела да расте, од 44 милиона дневних корисника у марту 2020, на 115 милиона активних корисника у октобру.

 

Ако је пандемија нешто показала, то је да је будућност несигурна, али Зум је за сада у предности, пише британски лист.

 

Извор: Independent.co.uk


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија