Кућа Добрих Вести

Login

„Програмирај свој успех“ - Пријави се на конкурс ПКС и Фондације „Петља“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

programirajsvojuspehПривредна комора Србије (ПКС) и Фондација „Петља“, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, расписују конкурс „Програмирај свој успех“ намењен ученицима 7. и 8. разреда основних школа и њиховим наставницима-менторима, за избор најбољих примера пројектне наставе из Информатике и рачунарства у овој школској години.

 

Прва генерација ученика која је имала обавезан предмет Информатика и рачунарство од петог до осмог разреда, уведен у систем школовања у Србији 2017, основну школу завршава ове године. Истичући и награђујући најбоље радове у наставној области Информатике и рачунарства, Привредна комора Србије подржава унапређење образовног система и нове, дигитално креативне генерације, које постају главни носилац развоја технолошке инфраструктуре привреде и савременог информационог друштва.

 

 „Сведоци смо да се иновативне технологије, а поготово у области ИТ, развијају брзином којом се не развија ниједна друга област привреде. Реалност у којој живимо је да садашњи студенти већ за годину или две могу својим знањем или изумима из програмирања променити свет какав данас познајемо. Ми у ПКС желимо да будемо спремни да их препознамо, прихватимо и да им помогнемо. Ова акција, чији је ПКС покретач, јесте на трагу системског и благовременог ангажовања у подршци свим талентованим ученицима на пољу информативних технологија“, каже Марјан Стојановић, секретар Удружења за електронске комуникације и информационо друштво ПКС.

 

„Увођење обавезне информатике у старије разреде основне школе 2017. године није била само промена статуса једног предмета из изборног у обавезни, већ и суштинска модернизација. У Србији се учи програмирање у Пајтону већ од шестог разреда, да би се у осмом разреду стигло до анализе података у окружењу Џупитер. Тиме се Србија сврстава међу земље које имају најмодернији приступ настави рачунарских наука у општем образовању. Фондација Петља све време снажно подржава реформу информатике израдом интерактивних бесплатних материјала и обукама наставника. Сада када је прва генерација ученика која има нову информатику стигла до осмог разреда, поносни смо што је Петља део успешне приче“, каже Небојша Васиљевић, директор Фондације Петља.

 

На конкурс, од 13. маја до 11. јуна, могу да се пријаве школски тимови које чине наставник-ментор и један до пет ученика седмог или осмог разреда основне школе из Србије. Пријаву на конкурс подноси наставник-ментор.

 

Стручна комисија вредноваће усаглашеност са програмом наставе и учења и тематском категоријом, едукативну вредност, иновативност, мултидисциплинарност и међупредметну корелацију, коришћење добре праксе у употреби технологије и квалитет презентовања примера пројектне наставе у пријави.

 

Ученици у тиму треба да буду из исте школе у којој похађају исти разред, а наставник-ментор треба да буде њихов наставник Информатике и рачунарства. Ђаци могу да поднесу више од једне пријаве, а дозвољено је и учешће више тимова из једне школе.

 

Свечана додела награда зависиће од епидемиолошке ситуације, а обавештење о додели награда биће објављено заједно са резултатима половином јуна 2021. године.

 

 

 

Пријављивање је онлајн: konkurs.pks.rs

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено уторак, 11 мај 2021 20:48

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија