Кућа Добрих Вести

Login

УЧЕЊЕ И ЗАБАВА: Тесла и Пупин оживели у мини видео-играма

Оцените овај чланак
(4 гласова)

nordeusfondacija343434Најбољи полазници бесплатног образовног програма Нордеус фондације и летње праксе Crater Trainning Центра направили су две игре о нашим славним научницима и премијерно их приказали на изложби у Музеју науке и технике.

 

Две мини видео-игре инспирисане Николом Теслом и Михајлом Пупином део су изложбе “Развој и примена рендгенске технологије код код Срба - од Тесле и Пупина до данас” која ће од 27. октобра бити отворена у Музеју науке и технике, а сви посетиоци моћи ће да их одиграју и на забаван и едукативан начин сазнају детаље о раду српских научника у области X-зрака.

 

Како су настале видео-игре о Тесли и Пупину

 

Део Нордеус фондације, Образовни центар Нордеус Хуб, који се бави едукацијом у области развоја игара, даровитим младим људима заинтересованим да науче како да осмисле и развију своје видео-игре, током јуна је омогућио бесплатни четворонедељни онлајн програм Game Design Bootcamp.

 

Овај први у низу програма за почетнике, састојао се из четири радионице које су покриле кључне теме као што су наративни дизајн, дизајн нивоа, уметност у видео-играма и технички развој игре.

 

Образовни програм похађало је готово 400 младих ентузијаста из целе Србије који су разрађивали концепте видео-игара на тему Теслиног и Пупиновог рада на развоју X-зрака, а одабрана су два најоригиналнија: гејм дизајнерке Татјане Гаџе (26) под називом Мистерије X-зрака и гејм дизајнера Ивана Љујића (26), који је осмислио игру Научникове одаје: пут открића.

 

 

 

Авантуристичка игра инспирисана истинитим историјским догађајима, састоји се од два нивоа по узору на два наша научника, Николу Теслу и Михајла Пупина, који се баве истраживањем рендгенских зрака. Велика открића резултат су удруженог рада више научника и кроз причу игре видимо како наши научници деле своја истраживања на пољу радиологије са Вилхелмом Конрадом Рендгеном.

 

Посетилац изложбе кроз ову видео-игру преузима улогу Теслиног и Пупиновог асистента и помаже научницима у њиховим истраживањима. Играч добија задатак да сакупи четири елемента потребна да се направи уређај за X-зраке.

 

Игра кроз визуелно богат и интерактиван садржај на забаван начин приближава доба и атмосферу у којој су научници живели. Млађи играчи научиће шта је потребно да се направи рендгенски снимак, а старији љубитељи игара сазнаће нешто ново о почецима радиологије и упознаће се са улогом наших научника у усавршавању технологије рендгенских зрака.

 

Креирању игре претходило је истраживање историјске грађе, приказивање историјских података су релевантни и представљени су кроз фиктивне догађаје и доживљаје.

 

Едукативни садржај интересантан је самим тим што је играч један од научних сарадника који помаже научницима попут Тесле и Пупина у процесу откривања неког од проналазака који се налазе на изложби. Како су научници током свог дугогодишњег креативног процеса нехајно гомилали корисне и бескорисне ствари, задатак играча је да пронађе делове који су им сада неопходни за прототип новог изума. Овај наизглед лак задатак постаје права "потрага за благом" када играч схвати у каквом хаосу се крију делови од којих се може саставити, до тада невиђено, научно достигнуће.

 

Извор: Новости


Последњи пут измењено среда, 27 октобар 2021 20:55

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија