Кућа Добрих Вести

Login

Добар глас стигао до Сахалина

Оцените овај чланак
(1 Глас)

streljastvomiledjapcinikolamaricБЕОГРАД - Знате ли где је Сахалин? То је највеће руско острво, налази се  у Северном Пацифику, лети се 11 сати  до Москве и географски је најближе Јапану.


Из те удаљене области у Београд већ две године за редом упорни тренер доводи по једног стрелца на „Интернационално првенство Београда“ које ће се ове године одржати од 14. до16. децембра у Хали спортова у Новом Београду. Лане је то био јуниор, ове године јуниорка Екатерина Панкова, 15. на Шампионату света у Минхену 2010.
- Добар глас о нашем такмичењу се чуо и до Далеког Истока – нашалио се председник Стрељачког савеза Београда Миле Ђапић.- Упорни су, а за идућу годину најавили су да ће и неке друге руске далекоисточне губерније послати стрелце. Такви су нам учесници најдражи, јер морате да поштујете и цените када неко прелети пола света да би вам дошао у госте.  Она је стигла 5. децембра и тренира у стрељачком клубу Партизан па се захваљујемо тренеру црно - белих Драгану Доневићу  који је и председник Стручне комисије СС Београда на том лепом и спортском гесту.
Ђапић посебно истиче да је „Интернационално првенство Београда“ из године у годину све квалитетније такмичење и по организацији и по добрим стрелцима који учествују:
- Трудимо се да и поред тешке економске ситуације увек понудимо боље услове. На жалост, Београд нема адекватно стрелиште и ове године умало да и не одржимо такмичење! Због Првенства Европе за рукометашице, све дворане су биле заузете а оне које нису, биле су прескупе за наш танки буџет.  Хтели смо да  ризикујемо и да узмемо халу у Ковилову, где је такмичење одржавно последњих година, али је  услов био да наше рукометашице не прођу у други круг. Одустали смо у последњи час, да не терамо малер девојкама, и добро смо урадили. Сада навијамо мирно за њих да освоје медаљу а ми смо се уселили у Халу спортова. И ту смо имали среће, јер смо се први јавили за овај термин и „померили“ смо групу Кербер која је морала да свира у четвртак.
Директор такмичења, наш истакнути судија, тренер и стрелац Никола Марић, имао је пуне руке посла:
- Као стрелац у Звездари, а касније као судија и стрељачки радник учествујем на „Интернационалном првенству Београда“ скоро три деценије и некао се осећам као да ми је ово такмичење остављено у аманет.  Пратио сам као је расло, прво је било у СЦ Олимп, потом се селило на стрелиште Акедемије војске Србије, па и у Младеновац... Велику помоћ у организацији имамо од Секретаријата за спорт и омладину Београда и Стрељачког савеза Србије који нам је уступио 40 електронских мета колико може да стане у Халу спортова. Са мало средстава, трудимо се да  будемо на нивоу а ако може и бољи од других турнира у региону као на пример у словеначком граду Руше или у Загребу. Овде нема зараде, ако изгурамо да будемо на нули, добро је, јер не смемо да дирамо средства савез Београда намењена програму.
И поред две олимпијске медаље Иване Максимовић и Андије Златића и медијске халабуке после Лондона, спонзора ни од корова:
- Као да смо не дај Боже, губави, свуда молимо и куцамо за помоћ, а одговора нема. Сад смо ослоњени на град и Секретаријат за спорт и омладину и без њих не бисмо могли да га одржимо. Увек имамо много стрелаца у јуниорским категоријама, посебено на „Трофеју Београда“ и на тај начин Стрељачки савез Београда наставља традицију улагања у подмладак што је и обавеза према Граду Београду. Мислим да Хала спортова са новим светлом пружа изванредне услове. Пре пет – шест година Рускиња Галкина је у два дана два пута у тој дворани „убила“ по максималних 400 кругова ваздушном пушком.  Из Украјине нам долазе репрезентативци Лесја Лескив, Дарја Шарипова, Олег Омелчук, из Бугарске Марија Гроздева  и Антон Ризов,  из Хрватске Сњежана Пејчић, из Мађарске  Софија Чонка, Иштван Пени  Рената Тобаи Сике па легендарни Петер Шиди, из Словачке Јурај Тузински..... Осим Иване Максимовић, учествоваће сви наши олимпијци тако да очекујемо и високе резутате.
Пријављено је 256 стрелаца из 12 земаља: БиХ (12 учесника), Бугарске (22), Хрватске (30), Салвадора (1), Мађарске (25), Македоније (59), Русије (1), Црне Горе (12), Словеније (3), Србије (106), Словачке (6) и Украјине (32).
- Због мање места, у петак ћемо одржати квалификације за српске стрелце у јуниорској кетегорији, а помом и свечано отварање од 18 часова. У суботу ће се, од 8 до 20,15 часова одржати „Трофеј Београда“ за сениорске и јуниорске категорије пушком и пиштољем  и неће се гађати финала.  У недељу је „Интернационално првенство Београда“  које такође почиње у  8 часова, а финала су од 19 и 19,45. Били смо принуђени да спојимо по два - прво гађају сениори пушком и пиштољем, потом сениорке из ова два оружја - објаснио је Никола Марић.
Као добар домаћин Стрељачки савез Београда је обезбедио превоз Фудексовим аутобусима од званичног хотела  „Србија“ до Хале спортова.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 13 децембар 2012 15:48
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија