Кућа Добрих Вести

Login

Ивана Максимовић: “Чангвон је мој срећни град”!

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 

1rioivanaitrenergoranmaksimovicfotojelenaarunovicЧАНГВОН - Ивана Максимовић, олимпијска вицешампионка из Лондона 2012, освојила је олимпијску визу за Рио 2016. освајањем сребрне медаље на Светском купу у Чангвону у Кореји у гађању ваздушном пушком са  207,7 кругова. Победила је Хрватица Пејчић, која је већ имала олимпијску визу, са 209,1 круг док је бронзу освојила Чандели Апурви из Индије са 185,6 кругова којој је, такође припала виза за Рио.  Трећу олимпијску квоту освојила је четвртопласирана Михаела Арвидсон из Шведске.


- Чангвон је мој срећан град – рекла је после финала Ивана Максимовић.- На овом стрелишту сам 2011. освојила бронзану медаљу и изборила се за олимпијску визу за Лондон. Била је, уједно, то моја прва медаља са Светских купова. Пре две године сам у Чангвону освојила две бронзе – МК и ваздушном пушком и ево сада сребро које је окићено и олимпијском визом за Рио!
 Максимовићева је пре финала била шеста са 417,1 круг. Најбољи резултат имала је  Пејчићева 420,8 кругова. Од осам финалисткиља,  у конкуренцији за визе нису биле само две Кинескиње  јер је Кина испунила бонус од две такмичарке и Хрватица Пејчић, тако да се пет такмичарки борило за три “улазнице” за Рио!
- Планирали смо мој тренер Горан Максимовић и ја да у Чангвону освојимо олимпијску визу и то је био и велики мотив, али и  додатни притисак. У финалу сам дала све од себе да освојим медаљу  која је осигуравала и визу за Рио. Пресрећна сам што сам испунила циљ, сада могу да се нормално припремам за Рио. Хвала целом мом тиму и свима који су ми помагали, посебно породици, мами Мири, тати Горану и брату Марку на подршци, били су уз мене  и када није било овако добро – поручила је Ивана Максимовић.
Максимовићева је после Лондона рекла да јој је освајање олимпијске визе за Рио велики сан:
- Добро је када се сан испуни на почетку предолимпијске године. Увек је теже бранити него освајати, знам шта ме чека догодине, али сам спремна на сваки изазов – додала је Ивана Максимовић.
1rioivanalevocangvonpostoljefotoddonevicМаксимовићевој (25 година) је ово  пета медаља са Светских купова: два сребра (Чангвон 2015. и Форт Венинг 2014) и три бронзе (све у Чангвону – 2011. и две 2013). Олимпијска је вицешампионка МК пушком тростав из Лондона 2012. Има две европске појединачне бронзе: из Москве 2014. ваздушном и Осијека 2013. МК пушком - тростав. Освојила је и  „сребрни“ кристални глобус у финалу Светског купа у Минхену 2013.
Андреа Арсовић, која  је Србији донела олимпијску визу на СП у Гранади прошле године, пласирала се на 12. место са 416,1 круг, док је  Јелена Живковић била такође високо пласирана на 22. месту са 414,3 круга у конкуренцији чак 94 учеснице. Финале је вредело 416,7 кругова.
Олимпијски комитет Србије и Стрељачки савез Србије сада имају укупно три олимпијске визе за Рио – две пушком које су донеле Максимовићева и Арсовићева и једну пиштољем коју је лане на СП у Гранади донела Јасна Шекарић.
Другог дана Светског купа у Чангвону, у финалу је МК пиштољем гађао и Дамир Микец и заузео шесто место са 110,6 кругова, недовољно за освајање олимпијске визе јер су само двојица  финалиста имали испуњену квоту. Победио је  Вовен Жанг (Кина) са 192,4 круга испред Даехун Парка из Кореје са 191,2 круга и њима су припале визе за Рио. Трећи је био Ксуан Винх Хоанг (Вијетнам) са 178,8 кругова. Пре финала Кинез Живеи Ванг је био најбољи са 576 кргова, Микец је био четврти са 565 кругова. Финале је вредело 561 круг. Димитрије Гргић је завршио на 27. позицији са 554 круга, док је Андрија Златић био 59. са 538 кругова.
У гађању МК пиштољем 30 плус 30 метака за даме најбољи пласман остварила је на  18. месту Зорана Аруновић са 578 кругова (прецизно 291, брза паљба 287), Бобана Величковић је била 46. са 571 круг (287, 284) док је Јасна Шекарић завршила на 80. месту са 569 кругова (283, 286). Финале је вредело 582 круга.  Пре финала најбоља је била Кинескиња Лијиа Цао са 589 кругова.
Победила је Монголка Отријад Гундегма савладавши у финалу финала са 7:3 Кинескињу Луемеи Лин. Обе су освојила олимпијске визе за Рио. Треће место припало је Бугарки Антоанети Боневој која је са 7:5 савлала Алиу Сазану Азахари (Малезија).
Од тројице српских стрелаца, који су учествовали у елиминацијама МК пушком 60 метака лежећи, у појединачне квалификације у недељу 12. априла пласирали су се Немања Миросављев (17. у првој групи са 618,8 кругова) и Миленко Себић (19. у другој групи са 615 кругова). Милутин Стефановић је у првој групи заузео 43. место са 610,2, круга и није прошао у квалификације.
- У два дана имали смо три финала, освојили смо једну олимпијску визу и једну сребрну медаљу, тако да је утисак веома повољан - каже Срећко Пејовић, спортски директор СС Србије.- Штета за Себића који је првог дана ваздушном пушком био „први испод црте“ за Рио и за Микеца који је другог дана МК пиштољем слабије гађао финале. Надам се да ће добар почетак украсити још лепши завршетак, још има дисциплина  и надамо се добрим пласманима.
У недељу, трећег дана Светског купа у Чангвону, Микец, Гргић и Златић гађаће ваздушним пиштољем,  док ће Максимовићева, Живковићева и Арсовићева учествовати у елиминацијама МК пушком тростав.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија