Кућа Добрих Вести

Login

Сениорске селекције стигле у Шпајхерздорф

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 


1senioriiseniorkesagazdaricomhotelatrecasalevaШПАЈХЕРЗДОРФ - Сениорске куглашке репрезентације Србије допутовале су аутобусом званичног превозника „Ласте“,  у немачки градић Шпахерздорф на екипи Шампионат света који ће се одржати од 14. до 23. маја.


Смештене  су у хотелу Веи у месту Пресат 18 километра од Шпајхерздорфа, окружени пажњом и љубазношту власника Анамарије и Макса Веиа и осталог особља, који у приземљу хотела држе и месару са традицијом дугом век и по! Пре сениора гости су били српски пионири и кадеии и понели су незаборавне утиске о изузетном гостопримству!
Први дан боравка  протекао је у уобичајеном ритму – јутарњи футинг, разгибавање и доручак са ђаконијама да позавиде и хотели са пет звездица. Почело је у слављеничком тону уз мнго пољубаца и четитања јер капитен репрезентације Зорица Бараћ 14. маја прославља рођендан (даме се не питају за године). Селектори Драган Фатовић (сениорке) и Милош Поњавић (сениор) уговорили су тренинге (сениорке у четвртак, сениори у петак) на оближњој куглани (овај крај је иначе међу „најкуглашкијим“ у Немачакој, многи ресторин имају куглане и навијачи на кадетском Шампионату света су показали да одлично познају овај спорт).
 Сениори су планирали да иду на тренинг у Бамберг (80 км од ПресAаа) на тренинг на новј кугани на којој је пре две недељр на отварању рекорд (685) поставио најбољи куглаш света српски репрезентативац Вилмош Заварко, али пошт је  у четвртак и петак празник  и многи објекти су затворени, одстали су и тренираће на истој куглани као и сениорке јер је власница пристала да угости српске тимове..
1senioriseniorkefatovicsatakmicarkamapredhotelomСениори чекају попуну своје групе. У петак 15. маја у квалификацијама ће се за попуну три места у мушким групама борити БиХ, Естонија, Црна Гора и Данска, док ће за два места код куглашица дан раније играти  квалификанти Црна Гора и Данска.
- Све ми мирише да ће нам, после жреба који је некако увек против Србије, запасти најјачи квалификант БиХ – коментар је Милоша Поњавића, селектора сениора.  -То у суштини ниша не значи, ми се никога не бојимо, али  се сви остали боје нас па је разумљиво очекивати и неке ситне подвалице...
Међународна куглашка федерација ФИК НБЦ обрукала се дебело јер је на седам дана пре почетка сениорског екипног Шампионата света у Шпајхерздорфу поништила нови жреб група за куглаше од 17. априла ове године због суспензије вицешампиона света из Залагерсега 2013. Македоније (неизмирене финансијске обевезе према међународној федерацији) и све вратила на старо, како је жребано у мају прошле године у Брну на појединачном Шампионату света!
Велики скандал у историји овог спорта изазвала је жалба Аустријанаца који се нису сложили са са новим жребом па је  ФИК НБЦ је из „правних разлога вратила групе из Брна“.
По старом жребу Аустријанци су били у групи са Чешком, Македонијом и квалификантом. Пошто је Македонија дисквалификована остали су у грпи са три тима и широм су им се отворила врата другог круга. У новом жребу, Аустрија се нашла у групи са Мађарском (шампион света),  Чешком и квалификантом и, из овог угла, њихова жалба је сасвим разумљива.
Ова промена је избила и новац и из касе КСС, јер  је генерални секретар Војко Павловић штампао заставице за три меча сениора у групи по новом распореду са датумом и именима ривала,  а сада остају само као подсећање на бруку ФИК НБЦ.
1senioriiseniorkecestitkezoricibaracКуглаши Србије (злато из Детенхајма 2009. и Сарајева 2011, бронза из Залагерсега 2013)  играће у „Ц“ групи са Словенијом, Немачком и квалификантом. У „А“ групи код куглаша су Румунија (бронза из Залаегерсега), Пољска, Француска и квалификант, у „Б“ групи Мађарска (шампион света), Хрватска, Словачка и Италија, и у „Д“ Аустрија, Чешка и квалификант.
Куглашице Србије играће у“Д“ групи са Чешком (бронза са прошлог СП), Словачком и Естонијом.
У „А“ групи за куглашице су Румунија (вицешампион света), Аустрија, Италија и Данска, у „Б“ групи Мађарска (шампион света), Немачка, Пољска и квалификант, у „Ц“ групи су Хрватска (бронза са СП 2013), Словенија, БиХ и квалификант. Квалификанти су Црна Гора и Француска.
По завршетку такмичења по групама, две најбоље екипе играће унакрсно  четвртфинале: први из „А“ са другим из „Ц“, други из „А“ са првим из „Ц“, односно први из „Б“ са другим из „Д“ групе као и други из „Б“ са првим из „Д“.
Није било понављања жреба за куглашице, јер су дисквалификоване Македонке биле међу квалификанткињама.
Куглашице Србије први меч играју у суботу 15. маја у 18,30 притив Словачке. Куглаши први меч играју 16. маја против квалификанта који ће се одредити жребом по завршетку квалификација на техничком састанку у петак.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 14 мај 2015 11:16
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија