Кућа Добрих Вести

Login

Почеле припреме првака Европе за Олимпијске игре

Оцените овај чланак
(0 гласова)

БЕОГРАД - Мушка и женска одбојкашка репрезентација Србије окупиле су се 16. априла у Београду, да би почеле припреме за први кваликациони турнир за Олимпијске игре у Лондону 2012. године.

Актуелни европски прваци у обе конкуренције имаће две шансе да се нађу на скупу најбољих спортиста света овог лета у Лондону.

Женска репрезентација Србије учестоваће од 1. до 7. маја у Анкари на турниру осам репрезентација. Наша селекција ће бити у Б групи заједно са Холандијом, Русијом и Пољском. У А групи ће бити Немачка, Хрватска, Бугарска и Турска.
Мушки национални тим Србије ће играти од 8. до 13. маја у Бугарској. У А групи су: Србија, Бугарска, Шпанија и Словенија, а у Б групи - Италија, Немачка, Финска и Словачка.

Са оба такмичења само победници турнира стичу право учешћа на Олимпијским играма у Лондону.

Поред ових квалификационихтурнира светска одбојлашка федерација ће организовати још један квалификационитурнир у обе конкуренције, који ће се одржати у Јапану. И са тих квалификацијасамо победници ће стећи право учешцха на Олимпијади у Лондону.

Ни једна од две наше селекције припреме за ова важна такмичења није почела у комплетном саставу. Селекторима Игору Колаковићу (мушкарци) и Зорану Терзићу (жене) нису се јавили сви играчи, јер су још увек заузети клупским обавезама у страним земљама. Одсутни одбојкаши и одбојкашице ће се сукцесивно, како се њихове клупске обавезе буду завршавале, прикључити припремама државног тима.

Капитен мушког националног тима Иван Миљковић се опростио од државног тима и неће више играти за репрезентацију Србије.

"Ова година ће бити година нових обавеза и изазова за наш трофејни спорт. У овој години не можемо освојити толико медаља као протекле сезоне, јер неће бити толико такмичења. Ипак, овогодишњи програм националних тимова је пуно напорнији. Наша жеља је да обе селекције, као што је то било у Пекингу пре четири године, учествују на Олимпијским играма у Лондону", рекао је на окупљању репрезентативаца председник Одбојкашког савеза Србије Александар Боричић.

Селектор женског тима Србије Зоран Терзић је изјавио да наше девојке у Анкари очекује ново ,,европско првенство", јер ће се на том квалификационом турниру појавити добре екипе.

"Имамо квалитет да освојимо олимпијску норму већ у Турској. Ако се то, ипак, не догоди, имаћемо још једну шансу, јер је наша жеља да будемо учесници Олимпијаде у Лондону", рекао јеТерзић.

Његов колега из мушке репрезентације Игор Колаковић сматра да су олимпијске игре за сваког спортисту велики изазов.

"Сви наши играчи су жељни да учествују на Олимпијским играма у Лондону. Знамо да је пут до Лондона трновит, али ми не одустајемо. Ово је велика шанса за младе играче, јер немамо више искусних одбојкаша у државном тиму", сматра Колаковић.

Посебан проблем за Колаковића, после отказа Миљковића, што на припремама нема ни једног коректора. Атанасијевић, Старовић и Докић имају обавезе у клупској конкуренцији, тако да је државном тиму прикључен Петковић из Црвене Звезде, који ће помагати у припремама за квалификациони турнир.

"Турнир у Софији ће бити тежак за све учеснике. Наш циљ је учешће на олимпијским играма. Пред нама је неизвестан пут. За неке играче је то последња прилика да буду учесници Игара", рекао је капитен мушког тима Бојан Јаницх.
Капитен женског националног тима Јелена Николић сматра да систем квалификација за Олимпијске игре у Лондону, због згуснутог календара такмичења, није хуман.

"Важно је да све будемо здраве. Имамо велики избор добрих одбојкашица, па је наша заједничка жеља да будемо учесници олимпијског турнира у Лондону", рекла је Николић.

Селектор женске репрезентације Зоран Терзић проглашен је у избору листа,,Вести" за најбољег селектора Србије у прошлој години. Одбојкашка организација Србије добила је признање ,,Вести", као најуспешнија спорстка асоцијација у земљи. Плакету је у име савеза примио Александар Боричић.

ИЗВОР: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 23 април 2012 12:13
Александар Цвејић

Новинар Александар-Саша Цвејић рођен је 1953. године у севернобанатском селу Ђала. Основну и средњу школу похађао је у родном месту и Београду. Факултет политичких наука, на одсеку за новинарство, завршио је у Београду. Ожењен је супругом Светланом са којом има кћерку Катарину и сина Илију. Радио је у Спортској рубрици Новинске агенције Танјуг од 1978. до 2011. године. У новинарској каријери пратио је догађаје из више од 40 спортова. Извештавао са више Олимпијских игара, светских и европских шампионата у фудбалу и боксу. Пет година је обављао функцију генералног секретара Удружења спортских новинара Србије.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија