Кућа Добрих Вести

Login

Разговор о књизи „Бура информација: Зашто лајкујемо?“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

buraБЕОГРАД - Центар за промоцију науке најавио је да организује разговор о књизи „Бура информација: Зашто лајкујемо?“, у уторак, 24. априла, у 18 часова, у Галерији РТС-а.

 

Аутори књиге, Хендрикс и Хансен, упозоравају на буру која се помаља – Буру информација – која прети да преплави друштво великом количином информација које људи некритички користе како би формирали мишљење и донели одлуке. Бура, према њиховој тврдњи, подрива нашу способност да одвојимо истинито од баналног и тенденциозног и, уколико остане непроверена, подриће нашу колективну интелигенцију. Ова бриљантна књига представља упозорење.

 

Знање мора да поштује чињенице, а самим тим и истину. Информација то и не мора, а мишљења – па, она су понекад гратис. Лако се формирају, уз мале или никакве трошкове. Проблем је, међутим, што не можемо да решимо климатске промене, изазове на Блиском истоку, озбиљно злостављање на интернету или демократско неслагање, без обзира на то колико нас има и колико брзо сакупљамо или читамо чланке, нове уносе, коментаре и гласове подршке или неодобравања које они добијају на вебу.

 

Како истичу аутори „Буре информација“, није нека новост да други људи утичу на нас, нити је новост да смо подложни феноменима као што су сакупљање у стадо, ефекат леминга, ефекат пасивног посматрача, групно мишљење, колективно преувеличавање и грешке већине, али јесте новост да су савремене информационе технологије повећале и појачале ове феномене. „Бура информација“ говори о социјалној психологији на спиду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 20 април 2018 14:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија