Кућа Добрих Вести

Login

Џез концерт у сусрет годишњицама Бернштајна и Гершвина

Оцените овај чланак
(1 Глас)

BBsssssssБЕОГРАД – У сусрет годишњицама Бернштајна и Гершвина у среду 12. септембра са почетком у 20 часова, у Дому омладине, биће одржан концерт Биг бенда Караганда из Казахстана.

 

Концерт ће бити организован под покровитељством Секретаријата за културу Града Београда.

 

Улаз је бесплатан, уз пропуснице које се могу преузети на улазу у Дом омладине, на дан концерта од 19 часова.

 

Немамо сваког дана прилику да чујемо добар џез који нам долази из земаља бившег Совјетског Савеза, иако на том подручју има дугу традицију. Зато нам је посебна част што имамо прилику да по први пут представимо нашој јавности Биг бенд из Казахстана.

 

У сусрет јубиларним годишњицама Леонарда Бернштајна и Џорџа Гершвина (100 и 120 година рођења) – два великана класичне музике из САД, који су инспирацију налазили и у џез музици, овај цењени састав представиће репертоар заснован на њиховим делима. Концерт ће бити својеврсна најава 34. Београдског џез фестивала, који ће се у организацији Дома омладине Београда ове године одвијати од 25. до 29. октобра.

 

Под слоганом „Без граница“ домаћој публици представиће преко 20 извођача са свих континената, јер је џез музика данас истински глобални феномен.

 

Филхармонија – културна институција Караганде, која обједињује неколико разних професионалних музичких колектива, основана је 1945. године и носи име Кали Бајжанова, легендарног певача казахстанских традиционалних песама. Караганда је најважнији индустријско-рударски центар Казахстана и град је помогао да се филхармонија доведе на висок уметнички ниво. Од првих година постојања, ова најважнија културна установа Караганде увек је испуњавала свој главни задатак – преношење музичке културе у масе и уздизање уметничког укуса становништва.

 

Џез оркестар је основан 1994. и данас има 25 чланова. Овај бенд је један од најпопуларнијих професионалних ансамбала из државног концертног удружења града Караганде. За кратко време бенд је постао лауреат бројних фестивала у Казахстану и иностранству, укључујући фестивале одржане у Русији, и брзо је препознат међу љубитељима џез музике. Концерте оркестра са заслужним извођачима, као што су Д. Каиролин и виртуозни пијаниста А. Пронином, публика је дуго памтила.

 

Данас оркестар има верну публику. У свом репертоару оркестар има дела композитора Казахстана, као и најпознатија дела страних џез композитора, укључујући Гершвина, Бернштајна, и најпознатије џез стандарде. Концерти уз учешће џез оркестра из Караганде увек се одржавају на високом нивоу, у препуним салама.

 

Звезде џез музике, лауреати међународних такмичења, А. Пронин и Ј. Оринбасарова, квартет “Москва-Трансит” и многи други, наступали су са овим истакнутим џез оркестром. Биг бенд Караганда има богат репертоар џез музике, који се сваке године допуњује новим композицијама, укључујући и радове казахстанских композитора. Велику пажњу и напоре за ажурирање репертоара и побољшање извођачких вештина оркестра даје њен главни диригент Игор Андреиченко.

 

Концерт се посебно препоручује свима онима који желе да прошире своје видике кад су у питању класици џез музике, овде представљени у свом најбољем издању и најплеменитијем, виртуозном биг бенд извођењу.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено четвртак, 30 август 2018 23:04

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија