A+ A A-

Девојка из Србије постала светски шампион у свирању харфе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

IZRAELНа 20. међународном такмичењу харфиста у Израелу, Ленка Петровић (23), из Србије, постала је светски шампион у свирању харфе. Ова награда је велики успех, не само Ленке, већ и наше земље јер је пандан Олимпијском злату у спорту! 

 

На такмичењу одржаном крајем претходног месеца, такмичила се сама светска елита харфиста - 32 такмичара млађа од 36 година, свих националности. Први пут у историји међу њима су биле и три харфисткиње из Србије!

 

Овај најпрестижнији уметнички догађај данашњице у свирању овог инструмента, одржава се сваке треће године, а покренут је 1959. године. Осим београђанке Ленке Петровић, ове године су биле запажене и Анђела Станковић из Новог Сада и Нађа Дорник из Београда.

 

За Ленку Петровић освајање првог места није значило само велики успех и признање већ и добијање квалитетног музичког уређаја, пошто је као прву награду освојила и харфу и тако први пут добила овај инструмент у своје власништво. 

 

Поред Прве награде, Ленка је освојила и награду ,,Ирина Кагановски" за најбоље извођење композиције ,,Влтава" чешког композитора Беџиха Сметане, коју је поделила са Јоел фон Лербер из Швајцарске и Нађом Дорник из Србије.

 

Ко је Ленка Петровић?

 

То је девојка која је анђеоске звуке чаробног Орфејевог инструмента заволела још као девојчица уз мајку која је свирала баш на овом највећем и најсложенијем инструменту – харфи. Затим је и сама почела да похађа часове харфе 2003. године у Музичкој школи Станковић у класи професорке Златке Миленковић која јој је развила љубав према музици и харфи.

 

Већ после првог часа узбуђено се похвалила мајци како је запамтила да је црвена жица на харфи до, а плава фа. И касније је имала сјајне професорке које су препознале Ленкин таленат, аутентичност, скромност и смиреност. Бодриле су је, предано и посвећено радиле са њом. Једна од њих је професорка Сташа Мирковић-Грујић, дугогодишњи члан Светског конгреса харфе и ентузијаста који укључује савремена стремљења и унапређује технику свирања и извођења у Србији и добитник је награде за педагошки рад. Често је спомињала сјајне харфисте, а Ленка је потом слушала њихове снимке на интернету и пожелела да напредује и једног дана свира као и они.

 

Ленка Петровић је дипломирала прошле године у класи проф. Сташе Мирковић-Грујић на Департману музичке уметности Академије уметности у Новом Саду, а мастер студије је наставила на престижном Џулијарду (Јulliard School) у класи Ненси Ален у САД, где је постала њихов стипендиста.

 

Ленка је још од детињства имала прилику да слуша снимке харфиста који су претходних година побеђивали на међународним такмичењима и дивила им се. Управо због тога јој је било тешко да поверује да је сада и она остварила такав успех. Почаствована је што је била део једног овако великог догађаја и имала прилику да свира пред реномираним харфистима и педагозима. 

 

Ленкина професорка на Juilliard School, Nancy Allen и студенти, приредили су Ленки славље по повратку из Израела. Родитељи и браћа, њена највећа подршка, мораће да сачекају до Нове године када Ленка на кратко долази кући.

 

Прво место на овогодишњем 20. међународном такмичењу харфиста јесте и Ленкин досадашњи највећи успех. Претходно је освојила многобројне међународне и домаће награде и признања.

 

Њој посебно драге су, како каже, трећа награда и специјална награда за најбоље извођење савремене композиције, дела посебно компонованог за ово такмичење, на 10. међународном такмичењу харфиста у Блумингтону, у Сједињеним Америчким Државама, 2016. као и прва награда на њеном првом међународном такмичењу УФАМ у Паризу, 2005. године.

 

Ленки предстоје велики концерти у Америци, Кини, Јужној Кореји и Европи, као и снимање солистичког компакт диска.

 

Са радошћу очекујемо Ленкин следећи концерт и у Београду и чланови редакције Куће добрих вести навијаће за њу и све наше младе таленте и наде.

 

Аутор: Виолета Миленковић

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 новембар 2018 16:53

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани