Кућа Добрих Вести

Login

Гугл у знаку Моби Дика

Оцените овај чланак
(1 Глас)

moby_dick-uvodnaБЕОГРАД – Највећи светски интернет претраживач Гугл (Google) осванuо је данас у знаку најчувенијег белог кита – Моби Дика (Moby Dick), a поводом 161. годишњице објављивања истоименог романа који је написао амерички књижевник Херман Мелвил (Herman Melville).

Херман Мелвил рођен у Њујорку 1. августа 1819, а умро 28. septembra 1891, такође у Њујорку, био је амерички писац, приповедач и песник.

Његов најпознатији роман  “Моби Дик”, који је написао 1851. године, убраја се у књижевна ремек-дела, писан je у форми метафизичке алегорије.

У овом роману о мору и пустоловинама описан је двобој између опасног белог кита Моби Дика и капетана китоловца “Пиквод” Ахаба који је у претходном сусрету с тим китом (уљешура) изгубио ногу. Ахаб у жељи да се освети киту тера себе, брод и посаду преко четири океана.

Herman_melville

Рат који води Ахаб је рат са природом у најширем филозофском па и метафизичком смислу тог појма. У њему је човек, притешњем непрегледним небом и безобалном водом, приморан да се суочи с најскровитијим дубинама властитог бића. Таква титанска борба, по својој узвишеној узалудности својственој унапред изгубљеним биткама, достојна је античких трагедија, пишу издавачи овог чувеног романа.

Два догађаја су утицала на настанак овог романа. Један је потонуће брода китоловца „Есекс“ са Нентакета 1820. године, кога је потопио кит уљешура. Један од осам  преживелих чланова посаде је следеће године написао књигу о томе. Други догађај је улов огромне беле (албино) уљешуре крајем 1830-их у водама чилеанског острва Моча. Тај кит, назван Моча Дик, преживео је много покушаја лова и великом силином је нападао бродове. Више од 100 пута се борио са китоловцима. О њему је писано у њујоршким новинама, објавила је Википедија.

Извор: Кућа добрих вести


Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија