A+ A A-

Одржана Годишња скупштина Адлигата

Оцените овај чланак
(1 Глас)

adligatskupstinaУдружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ одржало је у Српској академији наука и уметности (САНУ) годишњу Скупштину.

 

То је најзначајније годишње окупљање оснивача, донатора и пријатеља овог удружења и једно од најзначајнијих годишњих окупљања српске интелектуалне и књижевне елите.

 

На скупштини која је одржана 27. новембра било је било речи о овогодишњим успесима Адлигата, о проширењу Музеја српске књижевности и Музеја књиге и путовања, те о значајним легатима и материјалима које је ово удружење добило у току ове године. Од нових легата најважнији су легати Петра Пајића, Петра Пајића, Николе Кусовца, Феликса и Зорице Пашић, Бранке Веселиновић, Милоја Поповића Каваје, породице Жигон као и преузимање архиве Војислава Илића Млађег.

 

Адлигат је у току ове године, између осталог, набавио или добио за своје фондове 20 писама Саве Шумановића, писмо-наредбу Хајдук Вељка Петровића, први познати рукопис Кнеза Михала Обреновића на првој српској књизи о полицији, логорску преписку Кошанина...

 

Посебно овом приликом Адлигат је у САНУ изложио и по први пут приказао јавности недавно набављену књигу из личне библиотеке Петра II Петровића Његоша, коју је Његош добио на поклон од руског цара током посете Петрограду, и о томе написао белешку које се могу видети на маргинама књиге.

 

Адлигат је и друштвено ангажован, па је недавно донирао 15.000 књига које су отишле у 29 затвора, 25 болница и породилишта и 50 школа, а поједине школе су формирале своје библиотеке захваљујући донацијама овог удружења које је, иначе у претходних пет година у сарадњи са САНУ послало више од пола милиона књига у више од 300 институција.

                          LAZA

Међународна активност Адлигата заслужује посебну пажњу, па се председник Виктор Лазић посебно осврнуо на ову делатност удружења говорећи о успешној сарадњи са Индонезијом, Аустријом, Непалом, Малезијом, Малдивима, Катаром, Кувајтом, Алжиром, Енглеском, Финском... Адлигат је постао важан мост спајања Србије са културама света, а најуспешнија сарадња је остварена са Индонезијом са чијим институцијама су потписана три протокола о сарадњи и у којој је Лазић био гост потпредседника индонежанског парламента, господина Фадлија Зона.

 

Музеји Адлигата постали су изузетно посећени, са више од десет хиљада посетлица у претходних годину и по дана, а посебно са посетама из иностранства.

 

Годишње скупштине Адлигата одржавају се у САНУ с обзиром на то да су седморица чланова САНУ оснивачи Адлигата и да ово удружење од самог почетка ради уз подршку наше најважније научне институције, а овогодишњој скупштини Адлигата присуствовао је и председник САНУ Владимир Кoстић.

 

Удружење Адлигат је примило у статус почасних чланова – оснивача Николу Кусовца и Милоша Јанковића, док су повељу захвалности ове године добили Матија Бећковић, Момир Алвировић и Мирјана Булатовић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 28 новембар 2018 17:57

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани