Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал европског филма Палић

Оцените овај чланак
(1 Глас)

PlakatpaliccccФестивал европског филма Палић припрема бројне новине за публику која ће посетити Палићку оазу филма од 20. до 26. јула.

 

Поред рекордног броја филмова у 15 програмских целина, посетиоци ће као и претходних година моћи да уживају у музичким и визуелним догађајима који су и обликовали специфичну атмосферу ове манифестације.

 

Један од посебних догађаја током фестивала биће и специјална пројекција британског музичког документарца „Man from Mo’Vax“ који говори о турбулентном животу и каријери иконе ундергроунд Ђ сцене Џејмса Лавела (James Lavelle).

 

Фестивал ће угостити редитеља филма Метјуа Џонса (Matthew Jones), продуцента Мајкла МекМахона (Michael McMahon) и главног протагонисту филма Џејмса Лавела (James Lavelle) који ће након пројекције, 25. јула у биоскопу Абазија на Палићу, одговарати на питања публике.

 

У овом атипичном документарцу, који на крајње искрен начин приказује успоне и падове популарног уметника, гледаоци ће моћи да прођу кроз готово три деценије које су обликовале савремену британску културу, а у филму о Лавеловом утицају на музичку сцену говоре бројни светски познати извођачи (DJ Shadow, Ian Brown, Massive Attack, Grandmaster Flash, Josh Homme и други) који су током каријере сарађивали са њим.

 

Ово је изузетна прича о једној од најенигматичнијих, али и најутицајнијих фигура савремене британске културе, настале од импозантне грађе од 700 сати снимака из екслузивне приватне архиве уметника. Филм „Man from Mo’Vax“ је ретка прилика и јединствена шанса за увид у Лавелово стасавање од непознатог тинејџера до глобалне музичке звезде.

 

-“Овај филм је много личнији од типичног музичког документарца. Заувек ћу бити захвалан Џејмсу и DJ Shadow-u на овом неусиљеном и до сада невиђеном погледу у њихове животе, и на томе што су обојица били толико великодушни да ми повере своје интимне, снимљене успомене”, каже Метју Џоунс, редитељ филма, и додаје: “Волео бих да људи изађу из биоскопа инспирисани, и да им пренесемо барем делић Џејмсове дивље и луде сањалачке стране личности“.

 

Џејмс Лавел ће наредног дана (26. јула) наступити на Палићу у оквиру Summer3p фестивала електронске музике, што је резулат сарадње два Палићка фестивала.

 

Фестивал европског филма Палић ће током свог 26. издања (20-26. јул) приказати више од 130 филмова у 15 програмских целина, угостити актуелне европске уметнике свих генерација и приредити динамичан пратећи програм уз бројне радионице, изложбе и музичке догађаје.

 

Џејмс Лавел је енглески музичар, оснивач и власник издавачке куће „Mo'Wax“ коју је покренуо 1992. године. Пре него што је постао светски познат Ђ, стасавао је уз родитељску колекцију плоча и на сетовима је пуштао музичаре попут Стивија Вондера и рок легенди Дееп Пурпле. Као тинејџер се заљубљује у хип-хоп, са 14 година пушта музику у родном Оксфорду, а потом започиње пробој на лондонској сцени.

 

Издавачку кућу „Mo'Wax“ оснива у својој 18. години, у оквиру које издаје низ култних албума, међу којима се издваја „DJ Shadow - Endtroducing.....”, као и дебитантски албум групе UNKLE “Psyence Fiction” , коју у том тренутку чине управо он и DJ Shadow, и на коме гостују звезде британске алтернативне сцене попут Тома Јорка, Ричарда Ешкрофта, и других.

 

Запажену каријеру остварује и као продуцент филмске музике („Sexy Beast“, 2000), а познат је и по својим ремиксима рок и алтернативних група као што Garbage, The Verve, Massive Attack. Продуцирао је насловну нумеру албума “...Like Clockwork” групе Queens of the Stone Age, који је 2013. био номинован за Греми у три категорије.

 

Био је куратор чувеног музичког фестивала Meltdown 2014. године, након што су се у истој улози окушали великани поп културе попут Дејвида Боувија, Пети Смит и Џарвиса Кокера. Био је задужен за саундтрек серије „Trust””, у којој је један од редитеља био и оскаровац Дени Бојл.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 13 јун 2019 14:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија