A+ A A-

Ово су најбољи градови за бициклисте

Оцените овај чланак
(1 Глас)

biciklaaaaaaadfdfdfВожња градом на два точка може бити угодно искуство, нешто што људи често узимају "здраво за готово" када инфраструктура њиховог града функционише добро. Очигледно да, ипак, то није случај у свим градовима.

 

Понекад је невероватно фрустрирајуће или чак опасно искуство за бициклисте да возе кроз немогуће уске бициклистичке стазе, између аутомобила или кроз полузавршене бициклистичке мреже које не иду апсолутно нигде, преноси LonelyPlanet.

 

Није свугде тако. Copenhagenize Index, извештај који оцењује 115 градова широм света и прати глобални напредак у градском бициклизму, узима у обзир бројне факторе као што су бициклистичка инфраструктура, програми за дељење бицикала, безбедност бициклиста и равнотежа полова како би утврдио листу градова који су најприкладнији за бицикле.

 

Није изненађење, с обзиром на име листе, да је у најновијем извештају Копенхаген на врху. Вожња бициклом је начин живота у главном граду Данске, а већина становника (62%) радије путује бициклом него аутомобилом. То је зато што тај град има одличну мрежу бициклистичких стаза и мостова који нуде сигурну и брзу вожњу кроз град.

 

Амстердам је на другом месту захваљујући посвећености града да прихвати све већи број бициклиста ширењем бициклистичких стаза, изградњом већих бициклистичких улица и редизајнирањем раскрсница како би их учинили сигурнијима. Такође, град има амбициозан план да до 2025. уклони 11.000 паркинг места за аутомобиле како би се омогућило више дрвећа, бицикала и тротоара.

 

Бициклизам је веома популаран у том делу света па је на трећем месту још један холандски град, Утрехт. Оно што Утрехт издваја је политичка воља, па аутори извештаја кажу да политичари у Утрехту виде бицикле као начин превоза са највећим потенцијалум, дајући им предност у односу на аутомобиле.

 

Антверпен у Белгији заузео је четврто место, док првих пет "затвара" француски Стразбур, захваљујући плану за ширење своје бициклистичке мреже из града у предграђа.

 

Једини градови из Северне Америке на листи 20 најбољих су Монтреал и Ванкувер. Поред њих, једини неевропски градови на листи су Богота, Токио и Тајпеј.

 

Двадесет најбољих градова за бициклисте:

 

1. Копенхаген, Данска

2. Амстердам, Холандија

3. Утрехт, Холандија

4. Антверпен, Белгија

5. Стразбур, Француска

6. Бордо, Француска

7. Осло, Норвешка

8. Париз, Француска

9. Беч, Аустрија

10. Хелсинки, Финска

11. Бремен, Немачка

12. Богота, Колумбија

13. Барселона, Шпанија

14. Љубљана, Словенија

15. Берлин, Немачка

16. Токио, Јапан

17. Тајпеј, Тајван

18. Монтреал и Ванкувер, Канада

20. Хамбург, Немачка

 

Извор: B92/LonelyPlanet


Последњи пут измењено уторак, 10 септембар 2019 21:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани