Кућа Добрих Вести

Login

Oтварање изложбе „Интуитивност са маргине“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

vikigalerijaerererereРадио - телевизија Србије у сарадњи са Музејом наивне и маргиналне уметности из Јагодине организују групну изложбу дела четворо еминентних аутора Саве Секулића, Илије Босиљ Башичевића, Емерика Фејеша и Војислава Јакића у Галерији РТС.

 

Отварање изложбе која носи назив " Интуитивност са маргине" је вечерас са почетком у 19 часова.

 

Аутор изложбе је Нина Крстић, историчарка уметности.

 

Реперезентативна дела, данас светских класика: Саве Секулића, Илије Босиљ Башичевића, Емерика Фејеша и Војислава Јакића – представљају темеље уметности ван доминантне културе у Србији – основно су сведочанство о евидентном постојању аутохтоних извора јединствене ликовне енергије самоуких визионара.

 

Неспутани нагон ка чистој креацији, чулност и експресивност у изразу, мистичне формуле, настале под притиском моћног инстикта, указивали су на својеврсну уметничку независност.

 

Музеј у Јагодини, специјализован и јединствен на Балкану и један од најстаријих у Европи који баштину ову врсту уметности, сабрао је на једном месту 28 дела најрепрезентативнијих српских аутора данас која су стварана од раних 40 тих до почетка 21. века.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија