A+ A A-

Изложба "Под лупом - староегипатске збирке у музејима у Србији"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

podlupommmmmИзложба "Под лупом - староегипатске збирке у музејима у Србији" отворена је још само две недеље, до среде, 13. новембра 2019. године.

 

Изложба је прилика да се најшира јавност упозна са 100 предмета староегипатског порекла и намене, који чине део збирки девет јавних музеја у Србији.

 

Како би стручно обрадио и на једном месту изложио што већи број предмета, Музеј афричке уметности је успоставио сарадњу са Градским музејем Вршац, Градским музејем Сомбор, Градским музејем Суботица, Народним музејем у Ужицу и Народним музејем у Београду, Музејем Срема, као и Музејом Југославије, Музејом града Београда и Јеврејским историјским музејом.

 

У оквиру изложбе, до сада је одржано низ предавања стручњака из наше земље али и иностранства, а до краја трајања изложбе ће публика имати прилику да послуша и предавања на тему:

 

·         "Југословенско-египатских културних односа у време раног хладног рата" Немање Радоњића са Института за новију историју Србије (у уторак, 5. новембра, у 17:00);

·         "Оријенталних 'кабинета реткости' – политике мапирања и представљања Египта у путописима жена из Србије прве половине XX века" Милице Наумов, кустоса МАУ (у четвртак, 7. новембар 2019. у 17:00), и предавање под насловом:

·         "Кроз музејске збирке староегипатских артефаката у Србији" Ненада Марковића са Чешког института за египтологију (у уторак, 12. новембра у 17:00 часова).

 

Улаз на сва предавања је бесплатан.

 

До краја трајања изложбе могуће је испратити и још два кустоска јавна вођења кроз поставку и то у недељу, 3. новембра од 11 часова, када ће са посетиоцима бити једна од ауторки изложбе Александра Продановић Бојовић, кустоскиња МАУ, и у недељу, 10. новембра, исто од 11 часова, када ће о изложби говорити египтолог/докторанд са Чешког института за египтологију, Ненад Марковић.

 

У недељу 3. и недељу 10. новембра, од 11-13 часова, млађи посетиоци музеја (узраста 7 година и навише) могу да се придруже креативним радионицама "Потрага за египатским благом" (3/11-2019) и "Играјмо сенет - древну египатску игру" (10/11/2019).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 02 новембар 2019 23:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани