A+ A A-

Десет савета бака Надежде за дуг живот

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nadezdadfdfdfdfНадежда Павловић, најстарија жива Београђанка и Српкиња, слави у свом дому на Врачару 108. рођендан.

 

Бака Нада данас није била расположена за разговор са новинарима, али нам је зато њена неговатељица потврдила да се добро осећа.

 

Рођена је у Краљевини Србији, променила је осам држава, преживела два светска рата, од малих ногу се бавила спортом, друговала са чувеном Десанком Максимовић, а последње четири и по деценије се скрасила у центру Београда.

 

Бака Надежда можда више није у форми као некада, али је више пута репортерима “Блица” открила своју тајну дугог и срећног живота.

 

Устајање у шест

 

Деценијама је бака Нада устајала у 6, а на починак одлазила у 21.00. Дан је почињала освежењем и доручком, уз обавезну поподневну дремку, а затим гледање телевизије или примање посете до времена за спавање.

 

И слано и слатко

 

О исхрани никада није водила рачуна, увек је волела да ужива у сланим и слатким специјалитетима. Није пушила и пила, како нам је рекла једино је пре шест година зарадила повреду кука, а ни висок притисак јој ништа не може.

 

Спорт и вежбе

 

Од малих ногу се придружила соколском друштву, а љубав према атлетици и гимнастици неговала је читавог живота. Са вежбањем је наставила чак и у другом веку свог живота, па је узимала оклагију за вежбање и струњачу за под.

 

Собни бицикл

 

До пре пар година најстарија Београђанка је скоро свакодневно возила собни бицикл, али докторка јој је забранила због површинских капилара и масног ткива. Често би заборавила на време, па је возила и преко 30 минута.

 

Важна је нарав

 

Сматрам да је тајна мог дугог живота моја нарав. Код мене ако се деси нешто страшно, нешто непријатно, тешко, мени је важно само да преживим ту ноћ. Све што је прошло "бацајте, не мислите о томе" – саветовала је Нада.

 

Ах, тај Београд

 

Рођена је у Високом, у Босни и Херцеговини, тамо је завршила основну школу, након тога гимназију у Сарајеву, да би са само 14 година пошла у Београд да настави усавршавање на Вишој педагошкој школи.

 

Бивша наставница

 

Бака Нада је дуже од четири деценије у заслуженој пензији, а некада је радила као наставница немачког и српског језика, па не чуди њена страст према читању и књижевности.

 

Извор: Курир


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани