Кућа Добрих Вести

Login

Онлајн премијера дигитално рестаурисаног филма "Посебан третман"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

posebantretmanВишеструко награђивани српски филм „Посебан третман“ (1980), редитеља Горана Паскаљевића дигитално је рестаурисан у оквиру пројекта Вип Кинотека, који већ трећу годину заједно спроводе Југословенска кинотека и компанија VIP Mobile.

Ова бесплатна пројекција са собом носи и важне јубилеје, пошто ће бити приказана 6. јуна, када се обележавају Дан Кинотеке и рођендан компаније Вип мобиле. Дигитално рестаурисана верзија филма ће бити представљена у преносу уживо од 19 часова на Фејсбук страницама Југословенске кинотеке и Vip mobile где ће публика моћи да ужива у врхунском квалитету слике и звука филма који је своју премијеру имао на фестивалу у Кану, пре тачно четири деценије.

 

Црнохуморну социјалну драму, према сценарију Душана Ковачевића, маестрално је оживела плејада српског глумишта: Љуба Тадић, Милена Дравић, Данило Бата Стојковић, Душица Жегарац, Петар Краљ, Милан Срдоч, Радмила Живковић, Бора Тодоровић, Павле Вуисић, Владан Живковић.

 

Атрактивна и метафорична прича о ауторитарном доктору и његовим пацијентима, принудно леченим алкохоличарима, снимљена је у продукцији Центар филма и компаније Дан Тана Продукшнс.

 

Уз велики број награда на југословенским фестивалима, филм је 1981. био номинован за награду Златни глобус у категорији најбољи филм ван енглеског говорног подручја (страни филм), а Милена Дравић је у Кану добила награду за најбољу женску епизодну улогу.

                                                                  razlikaaaaa

 

Пројекат Вип Кинотека започет је враћањем старог сјаја култном филму „Ко то тамо пева“ Слободана Шијана, у децембру 2017. године свечаном премијером у присуству чланова ауторске и глумачке екипе, а Југословенска кинотека и Vip mobile наставили су рад на пројекту од изузетног значаја за нашу филмску баштину и током ванредног стања. У априлу 2020. године, преко 2.000 људи пратило прву онлајн премијеру још једног филма Слободана Шијана „Давитељ против давитеља“.

 

Дигитално рестаурисани филмови приказани су у преко 20 градова пред бројном публиком, а 16. филмско остварење који је дигитално рестаурисано у оквиру пројекта - „Посебан третман“ биће приказано онлајн у складу с ванредним мерама због епидемије корона вирус.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија