Кућа Добрих Вести

Login

Проглашени победници филмског фестивала Палић

Оцените овај чланак
(2 гласова)

najboljarezijasarlatanПобедници 27. Фестивала европског филма Палић проглашени су данас (у петак) 18. септембра на конференцији за медије одржаној у башти биоскопа „Абазија” на Палићу.

 

Међународни жири 27. Фестивала европског филма Палић 2020, који је одржан у Палићу и Суботици од 12. до 18. септембра 2020. године, радио је у саставу: филмска селекторка Мишел Кери (Немачка), председница, редитељ и сценариста Игор Иванов (Северна Македонија) и редитељ и сценариста Горан Радовановић (Србија), чланови. Пошто је одгледао дванаест филмова у Главном програму, жири је на онлајн седници донео следеће одлуке:

                                                        filmnada                                  

 

Златни торањ за најбољи филм додељује се норвешко-шведском филму „Нада”, у режији Марије Седал. „Овај филм нас је на изненађујући начин дирнуо сировошћу којом је приступио својој теми, а притом никада није био језив. Такође, очарао нас је својим топлим приказом шире породице и њиховим одговором на најразорније вести које једна породица може примити”, стоји у образложењу жирија.

                  

Палићки торањ за најбољу режију додељује се Агњешки Холанд, за режију филма „Шарлатан”, реализованом у чешко-ирско-пољско-словачкој копродукцији. „У својој петој деценији филмског стварања, Агњешка Холанд, неуморно посвећена, наставља да сецира европску историју 20. века. Она се ненаметљиво бави многим темама: мистериозним убиством, историјским драмама, култом личности у виду природног исцелитеља – и тиме пресеца неколико временских раздобља и политичких доба, од капитализма преко фашизма до тоталитаризма у Чехословачкој. Све то упућује на великог филмског ствараоца”, гласи образложење жирија за ову награду.

 

Жири додељује Специјално признање немачко-украјинско-британској копродукцији „ДАУ.Наташа” у режији Иље Кржановског и Јекатерине Оертел због „необузданог приказа односа жртве и тлачитеља, власти и појединца и машинерије тоталитарне државе. То је део ширег ДАУ пројекта који је потпуно без преседана у историји кинематографије”.

 

Жири је овогодишњи Главни програм оценио као одличну селекцију.

 

Жири критике такмичарског програма Паралеле и судари 27. Фестивала европског филма Палић 2020. радио је у саставу: филмска критичарка Јелена Ђуровић (Србија), председница, филмски критичар Грег Де Кјур џуниор (САД) и филмски критичар Зоран Јанковић (Србија), чланови. Пошто је одгледао 10 филмова из селекције Паралеле и судари, жири критике је на онлајн седници донео једногласну одлуку:

 

Награда за најбољи филм програма Паралеле и судари додељује се пољском филму „Убиј, па напусти град” у режији Маријуша Вилчинског, уз образложење: „Победнички филм има смелости, не само у начину на који уметник користи технике ʻлоњ фиʼ анимације већ и због решености да напусти рационалну линеарност. Попут риба и људских тела који су у филму одабрани, исечени и приређени или за масовно конзумирање или за вечито заточеништво, редитељ нам тако нуди своје тело и душу као уметнички материјал. Маријуш Вилчински би можда могао припадати тој узвишеној традицији града Лођа чији су представници и Анџеј Вајда и Роман Полански. Овим дебитантским дугометражним остварењем Вилчински је тријумфално положио тест пред публиком, а од њега у будућности можемо очекивати јединствене кинематографске драгоцености”.

 

Током 27. Фестивала европског филма Палић 2020, ФИПРЕСЦИ жири радио је у саставу: белоруски филмски критичар Антон Сидоренко, турска филмска критичарка Есин Кучуктепепинар и шпански филмски критичар Виктор Паз Морандеира, председник жирија. Пошто је погледао дванаест филмова у Главном програму, жири је на онлајн седници донео одлуку:

 

ФИПРЕСЦИ награда за најбољи филм главног програма додељује се пољско-шведском филму „Зној” у режији Магнуса вон Хорна, уз образложење: „Својом суптилном опсервацијом младе инфлуенсерке и људи око ње на друштвеним мрежама, филм пажљиво приказује, како реално тако и виртуелно, вредности нашег времена током кризе. Тежећи интимности, камера не открива гледаоцима истину већ константно прати јунакињу наглашавајући егзистенцијални пад, суптилно и без осуде.”

 

Овогодишње, двадесет седмо издање Фестивала европског филма Палић, одржано је од 12. до 18. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, у биоскопу „ЕуроСинема” и „Арт биоскопу Лифка” у Суботици, као и биоскопу „Абазија” на Палићу. У оквиру фестивалског програма, публици је представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина, уз поштовање свих мера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19.

 

Фестивал европског филма Палић подржали су Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА,   Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Војводине, Град Суботица, и многобројни партнери и медијски партнери.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 18 септембар 2020 21:24

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија