Кућа Добрих Вести

Login

Дезерти и вино

Оцените овај чланак
(2 гласова)

damjanovicvinoПоследњег викенда овог лета на обали Дунава у Београду, у баштиrooms-бар „Boatel Charlie", у организацији „Винодељство“, одржана је ауторска Интерактивна дегустациона радионица „Освестите чула, осетите себе“ под “диригентском палицом” Весне Милићевић.

 

Гости су имали прилику да на тој радионици науче како да упаре вина и десерте, а притом да у томе пронађу своју индивидуалност, прилагоде себи и свом виђењу задовољства у дружењу са пријатељима, вином и слатким укусима који нам живот чине лепшим и дају му посебан хедонистички садржај.

 

Поред изузетног погледа на мирни и моћни Дунав, уживало се и у енергији сунчаних зрака до самог заласка уз лагани поветарац, хедонизам на делу у пуном сјају.    

 

Употпуњен росе винима, њиховим истоименим десертима направљених према рецептури аутора радионице која је одржала и занимљив ламент о неговању винске културе, винарима и винаријама са чијим се етикетама росе вина публика сусрела и имала прилику да их упозна на један потпуно другачији начин од уобичајеног.

 

damjanovicrose                                         

На овом дружењу на новобеоградској обали Дунава, откривајући своју аутентичност, оживљавајући најфинија чула винска Србија уселила се у сваког од нас са својим росе винима од Суботице, преко Књажевца до Александровачке Жупе.

 

Прво у низу вина дошло је са тероара Бачких винограда надомак Суботице, а реч је о вину „Росе“ (2019.) винарије Тонковић справљеног од чувене аутохтоне сорте “Кадарка” са којом је верно плесао њен истоимени десерт. Потом смо у мало другачијој нијанси росе вина отпутовали на југ, у Књажевац у место Потркрање у Винарију „Тодоровић“ уживајући у њеном вину „Росе“ (2019.) направљеном од чувене интернационалне сорте Пино Ноир, кога је пратио и његов истоимени десерт.            

 

И за сам крај, сва чула освојио је тероар Александровачке Жупе, прецизније тероар места Гаревина, подрума „Дамјановић“ који је изнедрио вино „Росе“ (2017.) справљено од интернационалне сорте Мерлот, са којим је у свој својој аутентичности “плесао” његов истоимени десерт.

 

Свака од ових винарија живи своју посебност и непоновљивост захваљујући њиховим власницима који су прибегли једноставности, која се испољава кроз аутентичност, одлучност, велику љубав према лози и вину, као и посвећеност, визију и веру да раде нешто племенито и посебно. Без те велике љубави не би било ни винарија, ни подрума, нити вина, као ни радости преточене у рајско пиће чију снагу и лепоту осећамо и живимо док наздрављамо и обележавамо значајне датуме и најлепше тренутке у свом животу.

 

 malaslika

 

“Живите своју аутентичност попут вина, будите непоновљиви, јер то и јесте свако од вас. Одајте себи признање за храброст и истрајност на путу живота каквог заслужујете да живите. Моћнији сте него што мислите да јесте, винари и њихова вина могу вам бити путоказ у остварењу ваших снова,” поручила је на крају ауторка ове занимљиве радионице, Весна Милићевић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 29 септембар 2020 09:47
Зорица Д. Марковић

Новинар ТАНЈУГ-а, у време када је државна новинска агенција била у светском врху по поузданости, брзини и професионалним стандардима. У сјајном окружењу великих ауторитета, имена која су ушла у историју српског новинарства, правом попришту духа, годинама ,,пекла", занат и научила најважније – нема краја, на себи се ради до краја живота, учиш док си жив. У таквом Танјуг-у прошла сам готово све редакције, последњих десетак година пратила сам здравство и екологију.
У време распада бивше Југославије, када је Танјуг постао партијско оруђе, напустила сам ту кућу, желећи да памтим само оно што је било добро у њој. Готово деценију потом провела сам у, тада тек рођеној новини, БЛИЦ-у. Млада новина, тим пун заноса и ентузијазма правио је нешто чега до тада није било на домаћем тржишту информисања. Радозналост ме је одвела из Блица, а као коаутор сценарија у сарадњи са редакцијом Научно-образовном програма РТС-а пуне две године радила сам на реализацији серије ,,Здравствени водич" од 22 епизоде, свака у трајању од по 30 минута, без реклама и тзв ,,сече". Ова серија доживела је више реприза и приказивања и на другим тв кућама широм бивше Југославије.
Добар део времена провела сам у невладином сектору, водећи удружење Клуб Здравље које се залагало за доношење Закона о заштити права пацијената и у томе и успело. Закон је усвојен у априлу 2013. године. Ратификацију Декларације из Овиједа, која регулише клиничка истраживања лекова и учешће пацијената у тим истраживањима, на иницијативу Клуба Здравље, Скупштина Србије спровела је 2011.године. Годину дана провела сам на месту директора Медија центра Клиничког центра Србије.
Сарађивала сам са великм бројем новина, часописа, недељника, магазина: Политика, Дневник, Вијести, НИН, Глас осигураника, амерички лист Србобран, јапански DIAMOND, црногорски ДАН, DINERS магазин, NEWS магазин, Геополитика, ревија ТРАГ, ревија 92, сајтове NSPM....
Рођена у Београду (08.06.1948), где сам похађала и завршила све школе, од основне ,,Браћа Рибар" ( данас ,,Краља Петра I") , преко чувене Прве београдске гимназије до Медицинског факултета. У новинарству сам се обрела стицајем неких животних околности, заволела тај посао и остала заувек. Поносна сам мама једног сина и своје ћерке, бака две дивне унуке. Музика и природа су моја велика љубав. Никада нисам престала да се дружим са планинарима, дугогодишњи сам члан ПД Победа, пасионирани трагач за неосвојеним даљинама, планинама, рекама, сваке године обавезно се дружим са пријатељима на неком рафтингу. Певање и музика ме испуњавају од ране младости, певала сам у КУД ЛОЛА, а након вишегодишње паузе обновила певање у КУД Ђока Павловић, потом у хору Браћа Барух. Сада певам у дивној земунској дружини, хору ОДЈЕК.
Мој сан да пишем само о добрим и племенитим стварима, надам се, моћиће да се реализује у сарадњи са кућом ДОБРИХ ВЕСТИ, где сам се поново срела са мојим драгим колегама из оног негдашњег Танјуга, из времена када је то била кућа за поштовање.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија