Кућа Добрих Вести

Login

"Београдско пролеће" у новом руху у Комбанк Дворани

Оцените овај чланак
(1 Глас)

simfonijasmakdfdfdfdКомбанк дворана у Београду има циљ да традиционални и некада престижни фестивал “Београдско пролеће”, који је настао пре тачно 60 година, поново оживи у новом руху, након што је права за ту смотру и бренд откупила од Удружења музичара џез, забавне и рок музике, саопштила је ова установа културе.

 

Пре шест деценија, 17. априла 1961. године на сцени Дворане Дома синдиката, данашње Комбанк дворане, почео је свој гламурозни живот чувени фестивал забавне музике “Београдско пролеће“, за кога многи сматрају да је био у рангу с тадашњем Опатијским фестивалом, као и са италијанским фестивалу у Санрему.

 

У плану је да се након решења епидемиолошке ситуације, манифестација “Београдско пролеће” настави као традиција под кровом Комбанк дворане, када ће поново на Великој сцени наступати музички великани домаће забавне сцене.

 

На првом фестивалу одржаном два дана заредом 17, и 18. априла 1961. године у Дому синдиката једини жири била је - публика.

 

На првом издању манифестације наступили су тада најпопуларнији певачи забавне музике у тадашњој Југославији: Ðорђе Марјановић, Предраг Гојковић Цуне, Тереза Кесовија, Лола Новаковић, Нада Кнежевић, Душан Јакшић и други.

 

Победник првог Београдског пролећа била је песма "Анђелина", чије су верзије певали Ðорђе Марјановић и Радослав Граић, иначе аутор песме.

 

Друго место освојио је такође Ðорђе Марјановић са песмом "Нек'' прође зима", док је треће место припало Марку Новоселу за нумеру "Валови".

 

На иницијативу Уметничког ансамбла "Станислав Бинички" и недавно покојног композитора и диригента Војкана Борисављевића, одржан је 2009. концерт евергрин музике "Пролеће у Београду", а онда и 2010. и 2011. године.

 

На овим ревијалним концертима у Дому синдиката наступили су Ðорђе Марјановић, Лола Новаковић, Мики Јевремовић, Лео Мартин, Бисера Велетанлић, Неда Украден, Маја Оџаклијевска, Радмила Караклајић, Зафир Хаџиманов, Љиљана Петровић, Борис Бизетић, Бети Ðорђевић, Ладо Лесковар, Лутајућа срца и многи други, а 2011. године гост изненађења била је Тереза Кесовија.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 16 април 2021 15:39

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија