Кућа Добрих Вести

Login

Панел дискусија: Антибирократска револуција

Оцените овај чланак
(2 гласова)

arhipelagfdfdfdfdПанел дискусија Антибирократска револуција „Оставинска расправа“ одржаће се 1. јуна са почетком у 12 часова, на првом спрату Медија центра у Београду.

 

Серија разговора Антибирократска револуција: Оставинска расправа окупља саговорнике различитих професија, генерација и погледа на узаврелу друштвену стварност Србије новијег времена.

 

Започета пре више од 35 година, антибирократска револуција је један од најважнијих политичких процеса у српском друштву последњих деценија. По броју људи који су у њој учествовали, по садржајима које је имала, по реакцијама које је изазвала, по изазовима које је оличавала, антибирократска револуција је процес који нема директног претходника у историји друге Југославије. Настала у оквирима „југословенског несвакидашњег ауторитаризма“, антибирократска револуција је кључни политички ток друге половине осамдесетих, све до пада социјализма и распада Југославије. Од спонтаних покрета до строго контролисаних догађаја, од незадовољних радника до „догађања народа“, од сукоба у оквиру владајуће партије до диференцијације у партији, од контролисаних медија до „ођека и реаговања“, од сумрака једне епохе до стварања новог култа личности – све су то садржаји који су обележили антибирократску револуцију, а чији ођеци, слике и прилике у различитим облицима трају до данашњег дана.

 

Антибирократска револуција је изазвала многобројна, често и супротстављена тумачења. Деценијама после њеног почетка, усред једног новог облика популизма, време је за оставинску расправу.

 

Владисављевићева књига је прва целовита политиколошка и историографска анализа антибирократске револуције. Антибирократска револуција је велика ретроспектива догађаја и процеса који су обележили животе неколико генерација. Аутор је разговарао са учесницима, сведоцима и савременицима антибирократске револуције с различитих страна друштвеног и политичког спектра, при томе користећи огромну и разноврсну грађу.

 

Серија разговора Антибирократска револуција: Оставинска расправа наставиће се у Радио кафеу 021 у Новом Саду (10. јуна у 19х), да би финале имала у ЦЗКД-у у Београду (14. јуна у 19х).

 

На панелу у Медија центру о књизи Небојше Владисављевића Антибирократска револуција и о теми Оставинска расправа разговараће:

 

   академик Љубодраг Димић

   др Ивана Спасић

   др Небојша Владисављевић

   Јанко Баљак, редитељ

   Зоран Пановић, новинар

   Жељко Бодрожић, председник НУНС-а

   Бранислав Грубачки, Покрет Нови оптимизам

   Гојко Божовић, Издавачка кућа Архипелаг

 

Извор: Кућа добрих вести/Медија центар


Последњи пут измењено понедељак, 31 мај 2021 11:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија