Кућа Добрих Вести

Login

Представа Френки и Џони: Дозвола да будемо вољени

Оцените овај чланак
(4 гласова)

fRENKIIDZONIDFDFDFПредстава Френки и Џени на редовном је репертоару Театра на брду и актуелна је прича о љубави.

 

Френки и Џони је неопходан комад у овом времену, јер се сви понашамо као да смо самим рођењем толико емотивно повређени да би до краја живота требало од нечег да се бранимо сопственим илузијама иза својих штитова недодирљивости, а то неминовно води ка празнини. Овај комад говори о скидању оклопа и гардова.

 

О дозвољавању могућности да будемо вољени. О дозвољавању могућности да будемо повређени. Сви тражимо љубав, али да ли смо способни да волимо? Ова партија шаха двоје интелигентних и атрактивних, али емоционално осакаћених људи, ипак је дирљива јер они пристају да дају шансу вези која од старта изгледа осуђена на пропаст и освајају нас идејом да и „аутсајдери“ могу једноставно упловити у луку љубави. Јер, као што Џони каже: Никада не бираш љубав. Она бира тебе.

 

Све је у том комаду питање љубави, и то вришти из његовог сваког реда. Најважније је ипак да љубав није она бљутава и паушална романтична комедија коју су нам пре много година продали као визију реалности. Не, далеко је од тога. Љубав у овом комаду је превазилажење страха. Зато што је овај свет, нажалост, препун престрашених људи.

                                            ddfdfdf

 

 

Чега се ти људи боје? Највећи је страх – од живота. Још већи – од смрти. Негде ту, страх од усамљености. Негде тамо, страх од старења. Од пропуштених шанси. Од наде која никако да дође. Од остављања. Од физичког бола. Од болести. Од неуспеха. Од успеха који се десио кад му није време. Од недостатка подршке. Од подршке која стиже од погрешних људи. Од свега тога, а можда и још нечега. Овај свет је препун престрашених људи које може спасити само љубав. Ту љубав смо заборавили. Она нам је подразумевајућа. Њој се смејемо. Називамо је патетиком, а не знамо дефиницију патетике. Потцењујемо, јер нам се никад није десила.

 

Не верујемо у везе. Не верујемо у бракове. Јетко и горко одбрусимо онима који у њу верују. Френки и Џони је комад о превазилажењу страхова да би се стигло до љубави. То је прича о двоје људи који почињу живот изнова. Који уче да дишу заједничким ритмом. Од њих двоје може много да се научи. И зато је рад на овај представи био невероватан изазов и част.

 

Писац: Теренс Мек Нели, Режија: Теа Пухарић

 

Играју:

Френки - Слобода Мићаловић

Џони - Игор Ђорђевић

 

Глас радијског спикера - Милош Обреновић

 

Превео: Стефан Саблић, Драматург: Јелена Палигорић, Сценограф и костимограф Вања Поповић, Композитори: Матија Анђелковић и Марко Марић, Сценски покрет: Анка Гаћеша, Дизајн звука: Владимир Петричевић, Продуцент: Борис Мишковић.

 

Аутор текста: Дејан Трпковски

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 03 јун 2021 18:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија