Кућа Добрих Вести

Login

Мила Милосављевић и Никола Милојевић добитници признања „Бранислав Мане Шакић“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

branislavmanedfdfdРавноправни носиоци 24. Плакете „Бранислав Мане Шакић“, која се и ове године додељује заслужним делатницима на пољу очувања српског језика и неговања културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања, су новинари Мила Милосављевић (Српска РТВ Црне Горе) и Никола Милојевић (ТВ продукција Вуковар, Хрватска).

 

Мада је ово преседан у додели оваквог признања у историји Фонда, који га од 1998. године непрекидно дарује најбољим кандидатима у поменутој области, жири има чврсто образложење због чега је донета поменута одлука, преноси podunavlje.info.

 

Уз основну подлогу, која подразумева поседовање неопходних говорних и изражајних квалитета на матерњем, српском језику, итекако значајних за електронске медије, друга одредница је такође одиграла важну улогу при избору награђених кандидата.

 

Наиме, како се наводи, обоје су својим радом везани за малобројна гласила из окружења, односно бивших република СФРЈ. Не улазећи у стварне разлоге због чега је то тако, да ли због укидања свега са предзнаком – српски у поменутим сада већ државама, или је у питању и неактивност самих Срба, тек – и Мила Милосављевић и Никола Милојевић, свако на свој начин доприноси очувању језика, основног идентитета народа чији су представници.

 

Новинар Мила Милосављевић, као аутор и уредник емисије „Ставови и дилеме“ Српске РТВ Црне Горе, одабиром својих саговорника даје пресек стања и културолошку слику српског корења државе чије српство и духовност су неупитни.

 

Од завршетка студија новинарства до овогодишњег одличја, више од две деценије је провела у бројним редакцијама штампаних и електронских медија пратећи област културе, посвећујући се упоредо и писању књига за децу, те словословљу са духовном и историјском тематиком.

 

Један од стваралаца занимљивих животних прилога Хронике Славоније, Барање и западног Срема, ТВ продукције Вуковар, је и новинар Никола Милојевић. Осликавајући камером и речју прошлост и садашњост Срба у овом делу Хрватске, не оставља простор забораву порекла, имена и језика оних који су вековима на тим просторима.

 

Завршивши новинарство, током десетогодишњег професионалног рада Милојевић је урадио на стотине телевизијских прилога, репортажа и новинских чланака о животу Срба у Хрватској. Коаутор је фотомонографије „Споменици НОБ-а некад и сад – бивша општина Вуковар“, штампане 2020. године.

 

Иначе, Фонд и награда „Бранислав Мане Шакић“ ће наредне, 2022. године обележити четврт века постојања, када ће на дан Шакићевог рођења, 5. јуна, бити уручена одличја и свим досадашњим добитницима из 2020. /21. које је било онемогућено појавом вируса КОВИД19.

 

Подсећања ради, Фонд и одличје су формирани у знак сећања на једног од првих спикера Радио Смедерева, који је својим радом током четврт века потврђивао неопходност очувања српског језика и неговања културе говора у електронским медијима.

 

Признање, чији се носиоци непрекидно бирају већ 24 године, је утолико значајно и јединствено јер сличне награде нису постојале ни у СФРЈ, ни у потоњим државама, закључно са Србијом.

 

 

Извор: УНС


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија