Кућа Добрих Вести

Login

НВО позива власти да омогуће упис деце у матичне књиге Србије одмах по рођењу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

izvodrodjenidfkdjfdjfkНевладина организација Праксис

(Praxis) позвала је власти Србије да омогуће упис деце у матичне књиге одмах по рођењу.

 

Праџис је навео да је у Србији, иако њени прописи и међународне конвенције гарантују сваком детету право на упис у матичну књигу рођених одмах по рођењу, та могућност ускраћена деци чији родитељи не поседују личне документе.

 

Због неадекватних поџаконских аката који регулишу пријаву рођења и упис у матичну књигу рођених, та деца могу и годинама да остану неуписана у матичне књиге. Самим тим, тој деци је ускраћен или знатно отежан приступ многим правима.

 

У таквим случајевима, неопходно је да се ради уписа воде посебни поступци пред центрима за социјални рад, општинским органима управе или судовима, а ти поступци често могу бити дуготрајни и компликовани и у најбољем случају трају неколико месеци, док често могу трајати и више од годину дана, а понекад и више година, саоппштио је Праксис.

 

Уз оцену да се на тај начин грубо крши право детета на благовремени упис у матичну књигу рођених, Праксис подсећа да је и Уницеф заузео став да упис одмах по рођењу подразумева рок од неколико дана, а не месеци.

 

Наглашава се да и се док поступци трају, дете не може да добије извод из матичне књиге, и самим тим остаје ускраћено за многа права или су му она тешко доступна. "Тако, на пример, дете неће моћи да добије здравствену књижицу, па ће лекарске прегледе и лекове родитељи морати сами да плаћају, а родитељски или дечији додатак и друга права из социјалног осигурања неће моћи да добију", нагласила је НВО.

 

Тај проблем готово искључиво погађа припаднике ромске националне мањине, који су и иначе међу социјално најугроженијим, најмаргинализованијим и најдискримисанијим грађанима Србије, указао је Праксис.

 

Да би се тај проблем коначно решио, потребно је да се измене спорне одредбе поџаконских аката. Праксис је, стога, још једном позвао Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарство здравља да измене те прописе и да тако отклоне препреке које онемогућавају упис у матичну књигу рођених одмах по рођењу.

 

"Да је оваква ситуација неодржива и да представља кршење основних права детета указале су и бројне међународне организације и уговорна тела. Тако су, између осталих, Европска комисија, Савет УН за људска права, Комитет УН за права детета, Комитет УН за економска, социјална и културна права, Комитет УН за људска права и Комитет УН за елиминисање дискриминације у својим препорукама Србији указали да се сваком детету мора омогућити упис у матичну књигу рођених одмах по рођењу и да је потребно изменити прописе који то онемогућавају", наводи се у саопштењу.

 

Праксис је невладина и непрофитна организација, основана 2004. године у Београду, која се бави заштитом људских права пружањем правне заштите и залагањем за уклањање системских препрека у приступу правима. Праџис делује у области статусних и социоекономских права, антидискриминације, родне равноправности, миграција, права детета и реформе јавне управе, а пружа и бесплатну правну помоћ.

 

Извор: EURACTIV.rs


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија