Кућа Добрих Вести

Login

Отварање изложбе „Доситеј од Чакова до Београда“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

neumorniputnikУ просторијама Доситејевог дома (седиште Задужбине „Доситеј Обрадовић“) Краља Милана 2/II, (улаз из дворишта), отварена је изложба „Доситеј од Чакова до Београда“.

 

Њено остварење је 2019/20 године подржало Министарство културе и информисања. Изложбу отвара потпредседник Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић.

 

Ово је београдска промоција изложбе и пратећих публикација, мапа, флајера и сувенира, која ће ове јесени бити стално постављена у обновљеној Доситејевој родној кући у Чакову код Темишвара. Обнављање куће, које се приводи крају, подржало је Министарство културе и информисања и Покрајинска влада Војводине.

 

Изложба и остале публикације (на српском и румунском језику) имају за циљ да промовишу Доситејев просветитељски пут кроз Европу, пут учења и знања, који је по доласку у тек ослобођену Србију уткао у стварање модерне и слободне државе.

Ова изложба своју трајну завршницу има у изложби „Београд-стопама Доситеја“, која је већ постављена у Задужбини „Доситеј Обрадовић“. Она промовише места у Београду где овај велики просветитељ и први министар просвете радио и живео.

 

Концепт изложбе

Доситеј од Чакова до Београда

 

Крајем 2019. године Министарство културе и информисања донело је одлуку да се у родној кући Доситеја Обрадовића у Чакову код Темишвара постави нова изложба, која ће бити доступна посетиоцима;

 

Изложба се састоји од 29 паноа и 5 репродукција слика Доситеја Обрадовића;

 

На експонатима је приказан Доситејев живот и европски пут од родног Чакова, преко монашког живота у манастиру Хопово и његовог даљег одласка у просвећену Европу. На том путу сваки од експоната приказује места у коима је боравио, фотографије градова и његових дела, као и цитате из књига које је он написао.

 

Приказани су европски центри просветитељства, европски универзитети у којима је Допситеј боравио и стицао знање, које је на позив Карађорђа донео у Србију да помогне устаницима. О томе сведочи и његова песма „Востани Сербие“, која је такође изложена на експонату.

 

Циљ изложбе је да се у Доситејевој родној кући у Чакову, Србима, Румунима и осталим посетиоцима прикаже фасцинантан европски пут Доситеја од првих сусрета са књигом, преко четрдесетогодишњег странствовања по Европи где је научио 12 језика и сва знања која је стекао и донео у Србију. Отвориојргде је прву богословију и основао Велику школу претечу универзитета и постао први министар просвете. Ова изложба је биографски пут Доситеја Обрадовића са којим желимо да упознамо посетиоце изложбе.

 

Доситејев живот у Београду од доласка до смрти, већ је представљен на посебној изложби „Београд- стопама Доситеја“, која је се такође може видети у Задужбине „Доситеј Обрадовић“.

 

С обзиром на ограничени простор у Доситејевом дому у Београду биће поставњено 90% експоната изложбе, док ће целокупна изложба бити постављена у Доситејевој родној кући у Чакову када се стекну епидемиолошки услови за одлазак у Румунију и финализира уређење куће за који је задужен Покрајински завод за заштиту споменика културе.

 

Када изложба буде постављена у Доситејевој родној кући у Чакову, биће представљени и мултимедијални садржаји изложбе на новом сајту Задужбине и друштвеним мрежама, као и аудио водич изложбе и на тај начин ће изложба бити електронски доступна свима ма где се налазили.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 11 јун 2021 21:24

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија