A+ A A-

Прва конференција за медије поводом одржавања 54. и 55. Битефа

Оцените овај чланак
(2 гласова)

naivicbucucnostiУ Београду је одржана прва конференција за медије поводом најаве двоструког, 54. и 55. издања Битефа, које ће се одржати од 13. до 25. септембра ове године.

 

Да подсетимо, због немогућности да се Битеф 2020. године одржи у пуном капацитету, ове године ће се одржати двоструко издање са већим бројем представа од уобичајеног. У главном програму фестивала ће бити приказано четрнаест представа из Француске, Белгије, Немачке, Словеније, Хрватске, Србије, Ирана, Мексика, Аустрије и Чилеа.

 

Тематски фокус фестивала који ће се одржати под слоганом На ивици будућности ће бити на концепту постхуманизма, у контексту света који би требало да буде мање антропоцентричан. То је визија света настала, између осталог, и из свести о глобалној еколошкој кризи, те могућој катаклизми, а што су, такође теме фестивала. Уско повезан са тематским је и естетски (формални) фокус фестивала. Он се бави дехуманизацијом тела извођача у различитим облицима – кроз кореографске поступке, светлосне и видео ефекте, преко одсуства извођача, њиховог дигиталног присуства, до употребе робота и дронова на сцени.

 

Прва конференција за новинаре поводом 54.и 55. Битефа у Скупштини града Београда, пхото: Јаков Симовић

 

На конференцији за новинаре у Скупштини Града Београда су говорили уметнички директор Битефа Иван Меденица, директор Битеф театра Милош Латиновић, Секретар за културу Града Београда Иван Карл, директор Гете института Франк Бауман и Аташе за културу при Француском институту и Француској амбасади Катрин Фодри.

 

Отварајући конференцију за медије, директор Битеф театра Милош Латиновић је изразио уверење да ће Битеф, као један од најважнијих позоришних фестивала у Србији и Европи, и ове године оправдати епитет једног од најзначајнијих културних догађаја, уопште.

 

Говорећи о одлуци да се ове године одржи двоструко издање фестивала, Секретар за културу Града Београда Иван Карл, истакао је да ће предстојећи Битеф бити један од специфичнијих (због услова у којима је реализован), али и један од најатрактивнијих у дугој историји фестивала. Констатовао је како је труд Битеф тима препознат, па је за потребе овог издања опредељен значајно већи буџет него иначе.

 

Уметнички директор Битефа Иван Меденица је представио концепт двоструког издања и представе главног програма, које потписују неки од најзначајнијих аутора и трупа европског и светског театра попут Томаса Остермајера, Филипа Кена, Римини протокола, Вима Вандекејбуса и других. Меденица је посебно скренуо пажњу на напоре Битеф тима да, сходно тематском фокусу 54. и 55. Битефа, уложи напоре у правцу еколошки свесног деловања и представио конкретне еко-одговорне мере у реалзацији фестивала, али и најавио велику међународну конференцију на тему екологије која ће се одржати у оквиру богатог пратећег програма фестивала.

 

Франк Бауман је изразио задовољство због тога што ће немачко позориште поново бити адекватно заступљено на Битефу и то, између осталог, баш представом Непријатељ народа Томаса Остермајера, која изазива снажне реакције у свакој средини у којој гостује.  

 

Госпођа Катрин Фодри је говорила о француским представама, Флеш и Фарм Фатале и изразила захвалност уметничком тиму Битефа што је одабрао дела неких од најоригиналнијих уметника француског говорног подручја, Филипа Кена и Франка Вигруа.

 

Визуелни идентитет фестивала, који је реализовала агенција McCann Београд, базиран је управо на неизвесности у којој живимо, покушавајући да је прикаже на начин да не буде нужно застрашујућа, већ интригантна.

 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Гете Институт и Француски Институт у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године I&F Група, у оквиру које послује и McCann Београд, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Ерсте Банк а. д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca – Cola Hellenic Srbija.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани