Кућа Добрих Вести

Login

Изложба Богдана Максимовића од 9. јула у Галерији „Оставинска”

Оцените овај чланак
(2 гласова)

santorisdkjfkjfddfdfdИзложба Богдана Максимовића под називом „Пас де Деукс” (Pas de Deux) биће отворена од 9. јула у галерији КЦ Магацин „Оставинска”, сваког дана од 17 до 21 сати.

 

Изложба „Пас де Деукс” уклапа митове, античке симболе и древна предања са еротиком - једном од најдужих уметничких традиција која се провлачи од ренесансе наовамо.

 

„Радовима су обухваћени неки од најпознатијих митова - мит о Самсону, Хаосу и Еросу, Венери, Давиду и Голијату, о Европи из Хомерове „Илијаде”, и других. Централни мотив је еротика која се, са једне стране, ослања на традицију и слике попут Ботичелијеве „Венере”, а са друге стране је преиспитује. Јунакиње слика су смеле и свесне себе. Оне гледају посматраче право у очи и руше табуе показујући да су свесне погледа које привлаче”, објашњава Богдан Максимовић.

 

Рад на серији радова „Пас де Деукс” Максимовић је почео 2015. године: „Ова изложбена поставка обухвата 20 радова који спајају различите естетике - стрипа, 3д и дигиталне графике и ослања се на клупску, кабаре и бурлескну естетику. У већини случајева, ликови на сликама су стварне личности. Радио сам са моделима и уз њихову сагласност јер сам желео да пренесем на радове њихове идентитете и вредности.”

 

Максимовић истиче да је у центру збивања традиционални мушки поглед, такозвани мале газе: „Кренули смо да радимо у тренуцима развоја Me Too и Time’s Up покрета и хтели смо да видимо каква је наша улога у свету који се мења. Позиција уметника као белог средовечног мушкарца је незгодна кад су такве теме у питању, али тематика „Пас де Деукс” деконструише класичан мушки поглед и подстиче еманципацију жена кроз укидање табуа тела и ослобађањем женске и интимне природе.”

 

Богдан Максимовић је студирао на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, а потом завршио студије и дипломирао у Школи уметности Утрехт (Холандија). Председник је Дизајн секције УЛУПУДУС-а и добитник две плакете Мајске изложбе за радове „Ундер Прессуре” и „Муза”. Учествовао је на више колективних изложби у земљи и иностранству, а организовао је и три самосталне изложбе. Последња изложба „Пас де Деуџ” биће отворена до 15. јула.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија