A+ A A-

РОЂЕНДАН: Бесплатан улаз у Београдски зоолошки врт

Оцените овај чланак
(1 Глас)

TTDFJDKFJKFKD45454545Улаз у Београдски зоолошки врт слави 85. рођендан поводом чега ће бити цео дан бесплатан улаз за децу до 15 година, најавили су организатори.

 

Ову градску знаменитост основао је још 1936. тадашњи градоначелник Влада Илић.

 

Како се наводи у одређеној литератури, земљиште на Калемегдану од око три хектара за потребе врта Илић је „даровао својим суграђанима“.

 

Зоолошки врт данас се простире на површини од скоро седам хектара.

 

У њему станује око две хиљаде животиња, односно око 270 животињских врста.

 

Изгледу врта доприносе и разни објекти, чесме, фонтане, Галерија скулптура у дрвету, вртић за принове „Беби зоо-врт“ и још много тога.

 

У врту се налази и споменик шимпанзи Самију, једном од „хероја врта“, као што су и алигатор Муја и Габи, немачки овчар.

 

Бео зоо врт, познат и као Врт добре наде, је градски зоолошки врт града Београда, који се налази у оквиру београдске тврђаве, тачније на простору Малог Калемегдана. Основан 12. јула 1936. године, то је најстарији и највећи зоолошки врт у Србији. Са више од 400.000 постелица годишње, Бео зоо врт је и једна од најпосећенијих институција у Београду.

 

У београдском зоолошком врту тренутно живи око 211 животињских врста и око 1.800 јединки, како егзотичних и угрожених, тако и локалних и домаћих животиња. Од тога највише врста чине птице, нешто мање сисари, а затим гмизавци, неколико врста зглавкара и јато пирана.

 

Бео зоо врт је познат по својој колекцији белих животиња, првенствено белих лавова, који су 2005. године дошли из националног парка Кругер у Јужноафричкој Републици. Београд је због честих принова једно време поседовао највећи број белих лавова у заточеништву на свету. У мају 2018. рођена је и женка белог америчког бизона, што представља велику реткост у природи, јер се оваква јединка у просеку роди једном у 10 милиона случајева. У септембру исте године, зоо врт је пустио у природу првог белоглавог супа, који је рођен и одгајан у заточеништву. Остале животињске врсте у врту су и орангутан, шимпанза, прстенорепи лемур, азијски слон, мрежаста жирафа, нилски коњ, двогрба камила, ирвас, берберска овца, сибирски козорог, Грантова зебра, низијски тапир, бели бенгалски тигар, јагуар, гепард, сервал, арктички вук, пегава хијена, смеђа фока крзнашица, сива фока, меркат, патуљаста видра, црвени кенгур, андски кондор, Хумболтов пингвин, ној, кубански крокодил.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 12 јул 2021 15:01

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани