Кућа Добрих Вести

Login

Златна медаља за винарију „Вујић“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

lozagrozdjeВинска вест за Србију, која нам долази из Италије (Турин) са јединственог винског међународног конкурса Mondial des Vins Extrêmes 2021 препознатљивом и једином у свету по оцењивању вина пристиглих из тзв. “херојских” воноградарских подручија.

 

Једина винарија а уједно и прва која је учествовала на овом конкурсу јесте Винарија “Вујић” из пољане Лукаревина код Александровца понела је златну медаљу са овог најекстремнијијег винског такмичења на свету. И то, у категорији црвених вина са етикетом “Гмитар” из бербе 2017. Иначе, “Гмитар” се добија природним узгојем чокота прокупца старих преко 120 година, безмашинском обрадом због густе садње, док се засад винограда налази на надморској висини изнад 550 м на падини од 31 степена.

 

Дакле, “Гмитар” нам извире из најстаријих чокота прокупца у Србији. Не треба сметнути да је због значајности овог конкурса у свету, освојена златана медаља мали корак за Винарију “Вујић” а велики за Србију јер се власник винарије Дејан Вујић, определио да изађе на такмичење са српском аутохтоном сортом Прокупац чиме је несумњиво допринео да се за ову нашу сорту још гласније чује у свету и уједно олакша винарима продају вина од аутохтоних сорти на иностраном тржишту.

 

Свечана додела медаља и награда славодобитницима заказана је за 10. октобар 2021. у Милану (Bovara Palace) у 14:30.

 

Наиме, реч је о конкурсу у коме су у конкуренцији вина из целог света пореклом из ектремног виноградарства, односно вина која долазе из планинских или стрмо нагнутим или пак терасастим регијама или малим острвима са надморских висина преко 500м и нагибом изнад 30 степени. Такође, на овим просторима узгајају се углавном локалне сорте винове лозе са великим еколошким вредностима и јединственим пејзажима.

 

Међутим, као што знамо да вино настаје у винограду, неоспорно је да су ова “винородна светилишта” екстремно захтевна у узгоју вина и у сталној су опасности да нестану због изузетно високих трошкова производње (примера ради, узгој винограда у једној од оваквих регија захтева десет пута веће инвестиције од инвестиција потребних за винограде на нижим надморским висинама од 500м).

 

С тим у вези, циљ овог престижног међународног конкурса вина управо и јесте промовисање и одбрана производње у малим виноградарским подручјима, коју поред већ поментурих особина карактеришу посебна историја и богата традиција.

 

Данас се слободно може рећи да CERVIM већ дуги низ година у улози организатора овог међународног винског конкурса под покровитељством ОИВ-а остварује свој циљ коме сведочи све већи број учесника из бројних земаља широм света. Тако је и ове године пристигло на оцењивање 838 узорака вина из 302 винарије из 22 земље света из којих је на овом конкурсу изнедрено 18 великих златних медаља, 198 златних медаља, 68 сребрних медаља и 22 посебне награде.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 септембар 2021 16:07

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија