Кућа Добрих Вести

Login

КАПИТАЛНО ДЕЛО: Шум – несавршеност људског расуђивања

Оцените овај чланак
(3 гласова)

summmmmmИздавачка кућа Хеликс је управо објавила књигу ШУМ – НЕСАВРШЕНОСТ ЉУДСКОГ РАСУЂИВАЊА, капитално дело и својеврстан наставак једне од најчитанијих научнопопуларних књига модерних времена, МИСЛИТИ, БРЗО И СПОРО (такође у издању Хеликса), пре свега у областима психологије и економије. Поред нобеловца Данијела Канемана, „Шум“ потписују и Оливије Сибони и Кес Р. Санстин, познати аутори и научници у домену теорије одлучивања и бихевиоралне економије.

 

Замислите да два лекара у истом граду постављају различите дијагнозе истим пацијентима – или да двоје судија у истом суду доносе различите пресуде људима који су починили истоветне злочине. Замислите сада да исти лекар и исти судија доносе различите одлуке у зависности од тога да ли је јутро или поподне или понедељак уместо среде или још нису ручали. Ово су примери шума: варијабилности процена које би требало да буду идентичне.

 

У књизи „Шум – несавршеност људског расуђивања“, аутори показују како шум доводи до грешака у многим областима, укључујући медицину, право, здравство, економско предвиђање, форензичке науке, заштиту деце, креативну стратегију, процену ефикасности и запошљавање.

 

Препуна нових идеја и са препознатљивом оштроумном анализом и свеобухватним студијама случајева који су „Мислити, брзо и споро учинили светским бестселером“, „Шум“ објашњава како и зашто су људи тако подложни шуму и пристрасности у одлучивању. Сви ми доносимо лоше одлуке много чешће него што смо тога свесни. Уз неколико једноставних савета и препорука, ова револуционарна књига истражује шта можемо учинити да побољшамо квалитет одлучивања.

 

Данијел Канеман је професор емеритус психологије и јавних односа на Универзитету Принстон. Добитник је Нобелове награде за економију 2002. Канеман је члан Америчке академије уметности и наука и Националне академије наука. Члан је Америчке психолошке асоцијације, Америчког психолошког друштва, Друштва експерименталних психолога и Економетријског друштва. Добитник је бројних награда, између осталог Награде за истакнут научни допринос Америчке психолошке асоцијације, Воренове медаље Друштва експерименталних психолога, Хилгардове награде за професионалне доприносе општој психологији и Награде за животни допринос психологији Америчке психолошке асоцијације. Писац је бестселера "Мислити, брзо и споро". Живи у Њујорку.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 30 октобар 2021 13:52

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија