Кућа Добрих Вести

Login

ОНЛАЈН СТУДЕНТСКИ САЈАМ: Упознајте француске универзитете

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sajamfrancusaka45454545Сваке године, стотине српских студената проширују своја знања и спремају се за тржиште рада тако што проводе годину дана студија у Француској. Понуда студијских програма је изузетно разноврсна и обухвата све већи број програма на енглеском језику. Тренутно сајт агенције Campus France нуди готово 1700 студијских програма на нa eнглеском језику.

 

Како бисте се упознали са том богатом понудом студијских програма учествујте на онлајн сајму студија у Француској. Амбасада Француске у Србији, Француски институт у Србији и његова канцеларија Цампус Франце, организују други онлајн студентски сајам како би подстакли студенте да студирају у Француској. Онлајн студентски сајам: упознајте француске универзитете одржаће се у среду 01. децембра 2021. од 10.00 до 18.00 на ОВОЈ ПЛАТФОРМИ.

 

Студенти ће добити прецизне информације о могућностима како да финансирају своје студије, посебно кроз програм ЕРАСМУС+ и стипендије Владе Републике Француске као и све практичне и логистичке аспекте студија у Француској. Овај онлајн сајам има за циљ да вам помогне студенитма да припреме своју мобилност у академској 2022/2023. години.

 

Историјат сајма

 

У сарадњи са агенцијом Campus France, Француски Институти из земаља Западног Балкана организују 12. по реду традиционалну Балканску турнеју у онлајн формату. Тим поводом српски студенти ће имати прилику да се упознају са представницима државних Универзитета из Руана, Кана у Нормандији, Поа, Универзитета Азурна обала, Лион 1, Бордоа, Бургоње Франш-Контеа…, престижних француских тзв. Великих школа посебно Sciences Po, Ecole polytechniqye или инжењерских школа попут IMT Nord Europe, ESTP Paris, Наионалне високе школе за хемију из Рена, школе ИНСА из Руана, бизнис школа EM Luon, Neoma Business Scholl, BREST BUSINESS SCHOOO, IAE Aix-Marseille, уметничких школа SPEOS Paris Photographic Institute, ИНСТИТУТА Пол БОКИЗ специјализованог за кулинарство као и представнике Фондације Темпус Ерасмус + и франкофоних студијских програма у Србији и Бугарској. Студенти на тај начин добијају прецизне информације о могућностима за студије у Француској и начинима како да финансирају своју мобилност.

 

Број српских студената који су уписани у француске високообразовне установе је стабилан: у универзитетској 2020/2021, око 650 студената се уписало, а око 40 су имали стипендију Владе Републике Француске, док је 19 српских истраживача остварило помоћ за мобилност у оквиру научно-истраживачких пројеката са француским тимовима.

 

Зашто одабрати Француску за своје студије?

 

1 – изузетно квалитетан високообразовни систем прилагођен свим потребама:

Француски високообразовни систем ослања се на мрежу од 3.500 државних и приватних установа.

2 – научно истраживање високог нивоа :

Француска заузима 6. место када су у питању трошкови улагања у истраживања и развој. 16 од 55 Филдсових медаља додељено је Французима. 41,1% студената докторских студија су инострани студенти.

3 – атрактивна дестинација за иностране студенте и докторанде:

Француска је 6. земља на свету по броју иностраних студената.

4 – повољно окружење за иновације и младе предузетнике :

Француска је 1. земља у Европи која се налази међу 100 најбољих по броју најиновативнијих предузећа (Тхомсон Реутерс, 2016.). Заузима 6. место на свету када је реч о подношењу међународних пријава патената. (ОМПИ, 2013.).

5 – иновативна индустрија, предузећа која су лидери на међународном плану

Француска има 31 предузеће међу првих 500 на свету (Фортуне Глобал 500, 2014.).

6 – све богатији избор студијских програма на енглеском језику

То представља јак аргумент да би се привукли инострани студенти. Више од 1600 студијских програма на енглеском језику у овом тренутку.

 

Поводом отварања сајма, господин Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији, представиће нови програм под називом "Stydy in France - Work in Serbia" , који је покренут 5. новембра и који ће обухватити организовање тематских округлих столова.

 

Овај програм има за циљ промоцију студија у Француској када је реч о студијским програмима изузетног квалитета намењених студентској популацији, коју су одабрали локални партнери. Овај програм тако допуњава већ постојећу понуду промотивних активности које се односе на студије у Француској.

 

Он има за циљ да француским и српским предузећима у оквиру одређеног сектора да реч како би представили своје потребе када је у питању запослење нових кадрова. На тај начин француске високообразовне установе и компаније могу да препознају присутне студенте као потенцијалне кандидате за студије и посао.

 

Конкурс за доделу стипендија Владе Републике Француске

 

Амбасада Фрацуске и Француски институт у Србији објавили су нови конкурс 30. октобра за доделу стипендија Владе Републике Француске за Мастер 2 и докторате у коменторству за универзитетску 2022/2023. Конкурс је отворен до 28. марта 2022. Стипендије Владе Републике Француске намењене су кандидатима који имају добар ниво француског и/или енглеског језика, одличан академски профил, а додељују се за све области и студијске програме у Француској.

 

Регистрација је обавезна

 

Француска сваке године прими близу 370.000 иностраних студената. Са својих 3500 високобразовних установа, 1700 програма на енглеском језику, 270 докторских скола, мултидисцплинарним и иновативним студијским програмима, бројним Нобеловим наградама и Филдсовим медаљама везаним за научна истраживања Француска је и једна од омиљених дестинација за студије када су у питању студенти из Србији. Сваке године око 650 српских студената одабере Француску за почетак или наставак свог школовања. Влада Републике Француске сваке године стипендира око 40 најбољих српских студената на својим бројним квалитетним и престижним високообразовним установама.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 30 новембар 2021 09:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија