Кућа Добрих Вести

Login

ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПРИЧЕ “БЛАГ РЕЧ”: Дошло време да се не стидимо свог дијалекта

Оцените овај чланак
(3 гласова)

blagrecЗбирка прича на заплањском дијалекту "Благ реч" Негославе Станојевић представљена је недавно, у Народној библиотеци “Стеван Сремац” у Нишу.

 

Збирком прича Благ реч књижевница и новинарка Негослава Станојевић желела је да још једном подсети на богатство и вредност специфичног дијалекта којим приповеда о животу малобројних преосталих људи који чувају заплањска села.

 

“Сви су са промоције изашли са осмехом на лицу. Промоција је протекла лепо и у финој атмосфери и људима се допало оно о чему смо причали“, каже Негослава.

 

Према њеним речима, људи су у почетку тражили речник непознатих речи. Она их је објављивала и на блогу. Касније не само да су разумели све, трудили су се И да читају. Оно што се надовезало на ту причу је да су сазнали многи за место Заплење, чији су стари људи тема ових прича. Сада, захваљујући њеној промоцији дијалекта и овог места са југа, многи изражавају и жељу да виде Заплење.

 

“Тај догађај који је изазвао мало више буре у јавности, једна је кап која је прелила чашу незадовољства нас са југа када је реч о томе како се један део наше јавности односи према дијалектима југа. Моја прва књига је изашла пре седам година и ја никакву непријатност нисам доживела. Нико није рекао чему то. Почела сам да пишем на блогу, јер је блогерска заједница пристојна заједница и имала сам до сада само позитивне реакције људи”, наводи Негослава.

 

Обичаје, говор, навике и мудрости људи у књизи прича Баба Грозда, кроз чији лик Станојевићева жели да допринесе очувању овог специфичног говора. Како каже, дошло је време да на све те речи и акценте будемо поносни, након што смо их годинама стидљиво изговарали. Приче на дијалекту пише годинама и уз помоћ речника читају их широм бивше Југославије.

Причама говори о томе како живе људи у запуштеним и пустим селима, којих је, каже, нажалост све мање.

“Оваквих људи је у Заплењу све мање. Као баба Грозда ко прича тако, они прихватају друге речи и нагласке, гледају ТВ И слушају радио. Баке које не мењају говор су последња генерација која говори заплењски. Нисам свесно ушла у свет то. Када је кренуло и када се људима допало, схватила сам да могу да учиним нешто да се о Заплењу чује. Највећа врендост свега тога што радим је што се глас пронео не само на овом подручју, него и наши људи у читавом свету захваљујући интернету су у прилици да прочитају нешто на дијалекту који нажалост умире”, наводи он.

 

Она каже да овакав вид изражавања више није везан за неку вид примитивизма.

 

“Ми нисмо ни били свесни када је почело. Имам неслагање са пријатељима. Мени су рекли да су прво Врањанци почели да причају Врањански у Београду. Неки кажу да су то лесковчани али све више је људи који воле и потенцирају свој дијалекат. Ми смо кроз школовање учили да је једин икњизивени језико онај који се у јавности говори. Када сам почела да писем на дијалекту сазнала сам да је сваки језик књизевни само на оном подручју на којем се говори”, наводи она.

 

Према речима Негославе јуди обнављају куће али су то кратки боравци, још нико није напустио место живљења и вратио се на Заплење.

 

“Ово место има све предиспоизције да постане туристичко место. Испод Старе планине имају планове да граде објекат, а ја имам пријатеље којижзеле нешто слично да ураде. Људи су направили куће које зврје празне. Сува планијна је захвална за планинарење и љубитеље природа. Драва треба да уложи напора и подстицајних средстава у овај крај”, каже она.

 

Негослава Станојевић је дугогодишњи сарадник Куће добрих вести и ми смо као редакција изузетно поносни на њу и њен рад.

 

"Негослава настави да промовишеш нашу културну баштину и традицију, имаш подршку свих нас!"

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 06 децембар 2021 10:52

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија