Кућа Добрих Вести

Login

НАЈБОЉЕ: Књиге у 2021

Оцените овај чланак
(1 Глас)

knjige14545454Једна од многих годишњих нај топ-листа је и она објављена средином децембра у магазину Њујоркер.

 

Реч је о крајње субјективном избору новинара овог магазина – листа најбољих књига у 2021. обухвата дела разних жанрова која су оставила најснажнији утисак. Ту су и потпуно нови наслови и књиге које су током прошле године имале своја реиздања.

 

Књига норвешке ауторке Vigdis Hjort - Long Live the Post Horn, оцењена је као брз, мрачан и смешан роман о егзистенцијалном очају, колективној посвећености и – норвешкој поштанској служби. Роман је писан у првом лицу, а Елинор, главна јунакиња, је тридесетпетогодишња консултанткиња за односе са јавношћу која почиње да ради за Постком – Норвешку унију поште и комуникација. Унија смишља како да се бори против директива Европске уније и надолазеће конкуренције – приватног сектора. Роман се бави и бирократским друштвом и личним буђењем главне јунакиње која у себи открива нову жељу за животом и комуникацијом. Живео Post Horn! је богат политичким и филозофским рефлексијама и емоцијама.

 

Препорука Њујоркерових новинара је и актуелна књига албанске ауторке Lee Ipi Free: A child and a Country at the End of History. Леа Ипи је рођена 1979. у Албанији, а у својој мемоарској прози говори о данима свог детињства и ране младости, о репресији система у ком је одрастала, као и о грубости капитализма. Она је политички теоретичар на Лондонској школи економије, а у својим мемоарима доноси лични поглед на трансформацију своје земље.

 

Пише о томе како су њени родитељи постали лидери у новој демократској опозицији, како су изгубили своју уштеђевину због сумњиве инвестиционе шеме, те како је изгледао крај једне ере. Наведено је да је ово дело и друштвена критика и медитација о томе како живети са сврхом у свету у коме се чини да је историја пуна дезинформација.

 

На листи је тако и занимљива биографија француског лидера Шарла де Гола ауторке Џулијан Џексон. Опсежно штиво детаљно описује Де Голов политички живот, али и расветљава његову личност. Ауторка је истраживала како је Де Гол деценијама доминирао политичким животом Француске и обухватила и његову младост и конзервативни миље у ком је одрастао. Објашњени су Де Голови ставови које је изразио 1940. године, побунивши се против Вишијеве владе, а описане су и ратне године – биографија подсећа зашто су Черчил и Рузвелт сматрали да са Де Голом није лако изаћи на крај.

 

У другом делу биографије дочаран је Де Гол као лидер и његов повратак на власт током сукоба у Алжиру. Наводи се и да је дугогодишњи француски председник био тешка и доминантна личност која се никад није у потпуности уклапала у демократске принципе.

 

                                                harow454545454                           

 

Дистопија ауторке Џој Вилијамс Harrow: A Novel смештена је у свет будућности који су изобличиле климатске промене. Главна јунакиња, тинејџерка Кристен, путује преко пустиње и сусреће се са пензионерима који су решени да освете земљу. Сусреће и разне друге ликове – ту су судија подземља, теолог, активиста за права животиња, луди пророк, друштвени историчар, филозоф језика. Занимљив роман доноси јединствен поглед на будућност – уз пуно апсурда и хумора.

 

Дело A Mad Love: An Introductin to Opera Vivijen Svajcer омаж је оперској уметности и великим ауторима из њене историје, а дело Клер Вилкок Patch Work: A Life Amongst Clothes омаж је љубави према моди. Ауторка, виши кустос моде у Музеју Викторије и Алберта у Лондону, пише о свом животу кроз призму одеће. Са заносом описује одећу из разних епоха из колекција лондонског музеја, али и одевне комаде који су обележили њен живот.

 

Tom Stoppard: A life Hermione Li је опсежна биографија драмског писца и сценаристе Тома Стопарда. Стопард је радио као новинар у Бристолу, био мајстор радио-драме, аутор славног дела Розенкранц и Гилденстерн су мртви и многих сценарија (поред осталих, и сценарија за Индијана Џонс франшизу). И сматра се једним од највећих живих драмских писаца (рођен је 1937).

 

Биографија одаје признање овом мајстору заната, а њена посебна вредност је у детаљима – описани су многи занимљиви преокрети у Стопардовој каријери. Из ње се може сазнати и да се Стопард обогатио и прославио захваљујући Холивуду, те да је као аутор увек инсистирао на огромним хонорарима и посебним условима рада.

 

Роман норвешког писца Дага Солстада Новел 11, Боок 18 објављен је давне 1992. године, а своје ново америчко издање доживео је 2021.

 

Реч је о веома субверзивном роману чија је тема коцкање са удобном егзистенцијом. Главни јунак Хансен је благи државни службеник који, изненада и неочекивано, напушта жену и сина у потрази за љубавницом. Он одлази из Осла, насељава се у градићу Конгсбергу и придружује аматерској позоришној трупи.

 

Роман је мрачна и убедљива ситуациона комедија у којој Хансен покушава да убеди трупу која негује лаке жанрове да на сцену постави представу Хенрика Ибзена Дивља патка. За овај роман су критичари навели да је снажна прича о кризи средњих година, а умеће приповедања Дага Солстада похвалио је и славни савременик – писац Харуки Мураками.

 

Међу насловима на Њујоркеровој листи налази се и дело Њармтх Данијела Шерела. У биографском роману аутор говори о климатским променама као о великом проблему чије се решење не назире, а које је толико велико да би сви разумни људи требало да се замисле и да – суштински промене своје животе. Шерел је са еколошким проблемима упознат од детињства – рођен је 1990, а његов отац, океанограф био је на дугим истраживачким путовањима и одлично је разумео шта су то климатске промене.

 

Критичари су навели да Шерелово дело говори о климатској тузи и да је обојено егзистенцијалном иронијом. Људи, наиме, нису у стању ни да реше проблем промене климе, ни да нађу прави начин да о томе говоре. Warmth (Топлина) је својеврсни апел који поручује људима да се што пре покрену и организују.

 

Извор: City magazine

 


Последњи пут измењено четвртак, 30 децембар 2021 12:24

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија