Кућа Добрих Вести

Login

ВЕСТ: Донација амбасаде Египта Музеју књиге и путовања

Оцените овај чланак
(3 гласова)

egipat1Амбасадор Египта Њ.Е. Амр Алгувејли посетио је Музеј књиге и путовања Удружења Адлигат и поклонио више десетина књига за најбољу збирку књига о Египту у Југоисточној Европи која је формирана у овом београдском музеју.

 

„Овом донацијом ће још неколико изузетно значајних арапских писаца најбољи фонд књига у целом региону имати управо у Београду“, изјавио је господин Алгувејли.

 

Свечаном уручењу поклона присуствовали су Дубравка Филиповски, председница Посланичке групе пријатељства са Египтом, повереница за равноправност Бранкица Јанковић, председница Друштва српско-египатског пријатељства Анета Ђермановић и народни посланик Вук Мирчетић.

 

 

Током представљања литературе најзначајнијих египатских књижевника, изложена је и књига с посветом јединог добитника Нобелове награде у арапском свету, египатског књижевника Нагиба Махфуза, која је у Музеј књиге и путовања стигла захваљујући ангажовању садашњег амбасадора господина Алгувејлија.

 

 

„Волео бих да подсетим да Махфуз није волео путовања, чак није отишао ни у Стокхолм на доделу Нобелове награде, једино је волео да долази у Београд. Тај необични детаљ на сликовит и најлепши могући начин приказује пријатељство Србије и Египта које је дуготрајно, које требамо да свакодневно унапређујемо и гајимо“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

 

 

На крају Алгувејлијевог дипломатског мандата у Србији, ово је уједно била прилика да се јавност подсети на значајан развој културно-уметничких веза до којег је дошло током Алгувејлијевог боравка у нашој земљи и, значајним делом, захваљујући и успешној сарадњи Амбасаде и Удружења Адлигат.

 

 

По први пут је Египат учествовао на Сајму књига у Београду, на којем је био и почасни гост, а Србија је први пут представљена на Каирском међународном сајму књига, највећем на свету по броју посетилаца. Србију је посетила и група жена писаца, чиме је, такође, значајно допринето повезивањем женских лидера наших земаља. Током посете Београду, министарка културе Египта разговарала је са председницима Адлигата и Друштва српско-египатског пријатељства, а током Сајма књига у Каиру представници Адлигата су одржали читав низ значајних састанака и договорили више пројеката. Између осталог, у Адлигату је договорено формирање коптског кутка, и за ту сврху набављен је посебан фонд књига о египатским хришћанима.

 

 

„Пројекти са 'Адлигатом' су део изузетно успешне сарадње две земље у области културе, које спроводимо на основу протокола о сарадњи и надамо се да ћемо ускоро спровести читав низ значајних међународних активности“, каже Анета Ђермановић, председница Српско-египатског друшва пријатељства.

 

 

Адлигат сарађује са више десетина амбасада, организација и појединаца широм света и за један од својих главних циљева има развој међународне сарадње, а у чак 40 земаља има своје представнике и чланове. Између осталог, у Египту су почасни чланови Адлигата послати значајан књижевник Мухамед Самaви, и Копткиња Шери Бушра.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 11 јануар 2022 11:49

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија