A+ A A-

ИЗВОР ПРОДУКТИВНОСТИ: Инспирација на радном месту

Оцените овај чланак
(3 гласова)

osdsfdfdfdfdИнспирација и мотивација су две међусобно повезане, магичне енергије које нам дају порив, жељу и узбуђење при помисли да доприносимо и уопштено напредујемо у животу, а свакако и на послу. Ова енергија најчешће цвета када је организацијска култура окренута запосленима и клијентима, и када је радно окружење хармонично и естетски осмишњено управо како би их подржало.

 

Но,шта се дешава онда када ови екстерни фактори од којих очекујемо да обезбеде подлогу за увећање инспирације и мотивације, а тиме и продуктивности, нису испуњени? Кључ је у очекивањима и у краткорочности резултата њиховог испуњења.

 

Мотивација и инспирација, како смо објаснили у претходним текстовима, су као и све интерне вредности, трајне и дугорочне када долазе изнутра. Ово је због чињенице да спадају у категорију појмова (вредности) за којима вечно трагамо: срећа, радост, испуњеност, мир, успех, задовољство, итд., и без обзира на контекст и животни аспект, желимо да их осећамо и имамо.

 

Задржаћемо се у овоме тексту на бизнис контексту и томе како можемо да се инспиришемо преко колега, окружења, посла или локације, но свакако ово можете да примените у свакој животној области.

 

Већ смо поменули да радно окружење има озбиљан утицај на инспирацију. У суштини, сви аспекти организационе културе утичу пођеднако. Међутим, у оквиру наших одговорности, или чак и изван њих уколико одлучимо да увећамо споствени утицај у компанији, ми можемо да створимо окружење које нас подржава и подстиче, ако дозволимо себи да променимо сопствени ментални склоп и да се усредсредимо на успех. То би значило да сами преузмемо одговорност за задовољавање личних потреба повезаних у овом случају са послом. На овај начин утичемо и на целокупни квалитет нашег живота.

Радно окружење има озбиљан утицај на инспирацију.

 

Навешћемо неколико кључних момената који могу да вас подрже у настојању да будете инспирисани и мотивисани на послу.

 

Шта желим? Зашто то желим?

 

Свако од нас има различит концепт о томе шта жели у животу, какав посао жели, о успеху, о напредовању. Добро је да истражите и преиспитате ваше пориве и разлоге зашто се налазите ту где сте сада. Често себи поставите питање „ Зашто?“, често. Зашто радим ово? Зашто ми је ово важно? И колико ми је важно? Шта желим да постигнем? Шта је све могуће? Зашто придоносим или не? Ова и слична питања ће вам дати одговоре да ли сте на правом месту и ако ДА усмериће вас на правац промене и напредовања.

 

Уколико се већина одговора односи на новац и материјану добит, не очекујте превише од себе и других.

 

Анализирајте ситуацију.

 

Запишите факторе који поспешују, као и оне који убијају вашу инспирацију. То могу да буду колеге, недостатак креативног простора, рутниске активности или превише обавеза. Размислите и консултујте се како да се носите са сваким од тих фактора.

 

Компанијске вс. личне вредности

 

Размислите о својим Зашто, и својим вредостима, а затим погледајте да ли се поклапају са вредностима ваше компаније-институције. Изједначите их. Тако ћете да добијете вечан извор мотивације и инспирације на радном месту, а и са клијентима.

 

Конструктивно искористите сваки тренутак

 

Искористите време путовања до и од посла. Слушајте аудио књигу, читајте књигу или инспиративне цитате, визуелизујте успешан дан или своје циљеве. Афирмишите позитивне мисли, бавите се интроспекцијом и рефлексијом, размишљајте о томе како да побољшате сопствени живот, или једноставно будите сами са собом, будући да је то можда најважније време у животу.

 

У тим тренуцима, покушајте да си дозволите да се опустите и да вежбате да будете празни, без мисли, без осећаја. Ово ће вам дугорочно донети огромну корист, од којих је једна управо трајна инспирација и мноштво идеја.

 

Улепшајте ваше радно место

 

Ту проводите велики део дана, па би требало да буде место где ће вам бити пријатно да боравите. Нека буде ваш дом или барем простор где ћете желети да проведете одређено време. Додајте детаље који ће да подрже вашу машту и добро расположење. Радно место личи на вас, без обзира што га обезбеђује ваш послодавац. Зрачи вашу енергију и одражава вас. Зато, нека буде магично место.

 

Контролишите свој ум

 

Схватате да имате контролу над свиме што је ваше, укључујући и ваш ум. То значи да уколико дозволите да вас опседну негативне мисли за колеге, околину, посао, неславно ћете да завршите. Усмерите ум на решења и алтернативе сваки пут када уочите да се вртите у негативном мисленом циклусу. Форсирате и вежбајте решавање ситуација, а не гледање на неуспех.

 

Поставите дугорочне циљеве

 

Гледајте на тренутне околности и текуће радне обавезе као на искуство које ће да вас одведе тамо где сте зацртали да будете, и које ће да вам помогне да остварите своје циљеве. Ваши циљеви морају увек да вам буду пред очима, јер ће ово помоћи да лако превладате све ситуације које су вам стресне, радне обавезе које не желите да извршите, или када сте у средини која вам се не допада.

 

Фокус

 

Не замарајте се небитним стварима и детаљима који вам одузимају пажњу од онога што је кључно и битно. Када се нешто дешава, запитајте се да ли је и колико важно? Да ли има утицај на мене, посао, моје циљеве, и колико?

Најчешће, велики проценат онога што нам се дешава је дистракција. Фокусирајте се на оно што је заиста важно за побољшање и унапређење.

 

Брините о себи

 

Научите да дишете дубоко, медитирајте, вежбајте, довољно спавајте, једите квалитетно, итд. Водите балансирани живот. Направите план, узмите паузу за одмор. Све ово ће да вам помогне да се носите са било чим што изазива стрес и да се осећате лакше.

 

Успех

 

Успешни људи подржавају друге да постану успешни. Успешни људи су увек у служби других. Посматрајте људе са којима радите и покушајте да схватите шта им је потребно за успех и мотивацију. Запитајте се како можете да допринесете атмосфери подршке и афирмације. Охрабрите их, подстакните и мотивишите их. Дајте им позитивни фидбек. Помозите им да разумеју моћ заједништва. Помозите им да се развијају, а њихов успех ће и вас мотивисати да будете још бољи и продуктивнији.

Ако ово није могуће са неким колегама, фокусирајте се на оне који желе да раде, напредују и да успеју. За њих и себе изградите погодну околину за напредовање

 

Поделите знање

 

Будите несебични у преносу знања које имате. Колеге, посебно оне које имају мање искуства од вас, ће то ценити. Пренос знања и менторство ће да вас инспиришу да и ви научите више и да наставите да се усавршавате овим путем.

 

Ментални склоп и лични развој

 

Стално радите на себи. Свакодневно. У смеру да постанете боља особа, чврстих вредности, са интегритетом и личним ауторитетом. Посветите се томе да увек дате максимум и најбоље од себе. На тај начин ћете лако да стекнете вештине и брже да управљате ситуацијама и људима око вас.

 

Славите успех

 

Обележите сваки сопствени успех као највећи могући и прославите га са колегама. Ставите до знања да је то заједнички успех, не само личан, без обзира да ли сте га сами постигли или не.

 

Шира слика

 

Никада немојте да заборавите: ко сте, које су ваше вредности, циљеви, где желите да будете, које су ваше способности и ресурси, који је ваш идентитет, ваша мисија и визија. И што је најбитније, како да све то употребите тако да је на корист и другима, да оставите нешто иза себе, да направите утицај.

 

Или, шира слика је повезана са питањем:

 

По чему бисте желели да будете запамћени?

 

Чак и у најмањим стварима (послу) остављамо утисак и резултате.

 

На нама је да одлучимо на који начин ћемо да их креирамо и инспиришемо.

 

Извор: Arsludica

 

 

 


Последњи пут измењено недеља, 16 јануар 2022 18:54

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани