Кућа Добрих Вести

Login

КОНКУРС ЗА БОСИФЕСТ 2022: Пријем документарних филмова

Оцените овај чланак
(2 гласова)

BosifestttttttБОСИФЕСТ 2022– Тринаести Београдски Интернационални Филмски Фестивал Особа Са Инвалидитетом „БОСИФЕСТ 2022“ одржаће се од 24. до 26. октобра 2022. године у Југословенској кинотеци.

 

Конкурс за пријем филмова Тринаестог Београдског Интернационалног Филмског Фестивала Особа Са Инвалидитетом – БОСИФЕСТ 2022 отворен је од 3. Фебруара 2022. до 20. априла 2022. године.

 

Конкурс расписује Хенди центар Колосеум.  Партнер фестивала БОСИФЕСТ-а 2022 - Југословенска кинотека.

 

Отворен је позив да својим радовима учествујете на фестивалу. Тема фестивала  је рад и живот особа са инвалидитетом. Резултати селекције ће бити објављени 13. јула 2022. године.

 

БОСИФЕСТ 2022 ће се одржати 24.25. и 26. октобра 2022. године.

 

Фестивал је такмичарског карактера, док целокупан програм садржи такмичарски и ревијални део. Филмови који не буду изабрани за такмичарски део програма, а испуњавају услове конкурса, биће приказани у ревијалном делу програма.

 

НАГРАДЕ:

 

-за најбољи филм GRAND PRIX БОСИФЕСТ 2022

-за најбољу режију

-за најбољи сценарио

Услови пријављивања и учествовања:

1. Жанр: документарни филмови на тему особа са инвалидитетом

2.Трајање филма максимум до 100 минута

3. Филм мора да буде на енглеском језику или са српским/енглеским титлом

4. Филм мора да буде продуциран у претходних 5 година

5. Филм мора да буде послат најкасније до 20. априла 2022. године

6. Филмови се саљу путем платформе Filmfreeway,Fest home или можете послати линк филма на нас мејл као и пратеци материјал. (Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. )

7.Организација БОСИФЕСТ-а може да користи у рекламне сврхе део примљеног рада (до минут трајања)

 

Потребно је доставити и следеће:

 

-синопсис или текстуално објашњење дужине између 100 и 200 речи

-дијалог листу (уколико постоји)

-две слике из филма или са снимања филма

-биографију и фотографију аутора

-годину и место рођења аутора/ауторке филма, занимање, место боравка i контакт (телефон и и-мејл)

Питања у вези конкурса слати на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Телефон/факс: +381 11 263 78 20 (10-14х), +381 063 221 049

 

Више информација на сајту фестивала.

 

БОСИФЕСТ је међународни фестивал документарног филма особа са инвалидитетом, једини те врсте у југоисточној Европи, који се ове године по тринаести пут одржава у Србији у организацији Хенди Центра Колосеум. На великом платну ће и ове године бити приказан велики број филмова – како у такмичарском, тако и у ревијалном делу. До сада је у оквиру БОСИФЕСТ-а приказано преко 500 филмских остварења, који се баве тематиком живота особа са инвалидитетом или су њихови аутори особе са инвалидитетом.

 

Поред приказивања филмова, БОСИФЕСТ нуди и пратеће програме у виду радионица, панел дискусија и округлих столова,изложби,перформанса,….

 

Зашто је БОСИФЕСТ важан?

 

Сврха оснивања БОСИФЕСТ-а је указивање на стваралачки рад и могућности учесника на јавној културној сцени и ширење поруке да би особе са инвалидитетом требало да имају иста права и обавезе као и други грађани. На тај начин, овај фестивал даје снажан подстицај доношењу мера за равноправно учешћеи интегрисање особа са инвалидитетом у друштво.

Суштински показатељ да постоји простор за овакав фестивал у Србији, јесте управо велико интересовање стваралаца и извођача за учешће у програмима БОСИФЕСТ-а. Овај фестивал придружује се светским фестивалима, који се дужи низ година баве искључиво филмовима о особама са инвалидитетом, као и филмовима чији су аутори особе са инвалидитетом. Мрежа тих фестивала пружа ауторима излазак на светско тржиште, али и могућност да представе нове, иновативне филмове који се баве тематиком везаном за живот особа са инвалидитетом.

 

Филмови приказани на БОСИФЕСТ-у изазивају велику пажњу јавности. Такође, из године у годину, ова филмска манифестација даје допринос упознавању шире јавности о правима, положају и потребама особа са инвалидитетом, побољшању комуникације, прихватању различитости, рушењу предрасуда о особама са инвалидитетом, а истовремено, филмски програм подстицајно делује на стварање нових филмских и уметничких остварења.

 

Кроз програм БОСИФЕСТ-а нуде се могућа решења за даљи развој демократског друштва и стварање околине, која ће бити приступачна, без препрека и баријера – за све.

 

Фестивал промовише Град Београд и Србију кроз богатство различитости и предано ради на охрабривању наше културне и професионалне јавности да се упозна са дометима уметника са инвалидитетом из целог света, као и на стварању услова за размену мишљења и искустава филмских уметника.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 06 фебруар 2022 20:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија