Кућа Добрих Вести

Login

ДАНАС: Почиње пријава за бесплатне уџбенике

Оцените овај чланак
(3 гласова)

udzbenikdfdfdfdfrfdfdfdfdПријава за бесплатне уџбенике за ученике основних школа које обезбеђује Министарство просвете науке и технолошког развоја путем Програма набавке наставних средстава за ученике, полазнике и установе почиње данас.

 

 

Новина од ове године су и бесплатни уџбеници за ученике који се образују по ИОП-у 3, односно за ученике са изузетним способностима, као и за глуве и наглуве ученике који користе електронске уџбенике са видео садржајима на српском знаковном језику.

 

Право на бесплатне уџбенике имају следеће категорије ученика:

 

Ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи)

Ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основно школско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану

Ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат)

Ученици основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања.

Ученици основних школа који се образују по ИОП-у 3

Глуви и наглуви ученици који користе електронске уџбенике са видео садржајима на српском знаковном језику.

Министарство обезбеђује и уџбенике за ове категорије ученика и на језицима националних мањина, као и уџбенике прилагођене за децу са сметњама у развоју.

 

За ђаке од првог до четвртог разреда основне школе комплет који обезбеђује Министарство састоји се од уџбеника за предмете: математика, српски (матерњи) језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет. Старијим основцима, од петог до осмог, додељују се бесплатне књиге за математику, српски (матерњи) језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

 

Тим поводом Министарство је свим основним школама послао Упутство о начину пријаве за бесплатне уџбенике и уносу података ученика у систем. Према Упутству школе су дужне да обавесте родитеље/старатеље ученика преко одељењских старешина и да прикупе податке и потребна документа, које достављају Министарству до 31. марта 2022. године.

 

Имајући у виду важност доступности образовања за све, Министарство просвете, науке и технолошког развоја од школске 2009/2010. године обезбеђује бесплатне уџбенике за ученике основних школа кроз Програм набавке наставних средстава за ученике, полазнике и установе. Од школске 2017/18. години, право на бесплатне прилагођене уџбенике имају ученици са инвалидитетом и сметњама у развоју који основно школско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану.

 

За набавку бесплатних уџбеника за школску годину 2022/2023. годину Министарство просвете, науке и технолошког развоја определило је 750.000.000 динара.

 

Више о начину пријаве на ОВОМ ЛИНКУ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 28 фебруар 2022 15:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија