Кућа Добрих Вести

Login

МАНИФЕСТАЦИЈА: „Музеји за 10“ – моћ музеја

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mocmuzejaeeere34343434И ове године, Народни музеј Србије придружио се манифестацији МУЗЕЈИ ЗА 10 која се у 54 града и на 159 локација одржава од 14. до 20. маја. Овогодишњи слоган МОЋ МУЗЕЈА инспирисао нас је у креирању богатог програма међу којим ће суграђани, али и сви посетиоци моћи да пронађу нешто за себе.

 

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по осми пут, а са жељом да се током 7 дана бесплатних музејских програма обележе три важна датума – Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја.

 

На дан почетка манифестације, у суботу 14. маја Народни музеј бити отворен од 12 до 22 часа обележавајући Европску ноћ музеја, а улаз у Музеј је током свих дана трајања манифестације бесплатан.

 

Придружите нам се и откријте невероватну моћ музеја Србије!

 

ПРОГРАМИ НАРОДНОГ МУЗЕЈА

 

14.05. у 12 часова: Тематско вођење Ко је био Несмин? Прича о мумији староегипатског свештеника Несмина коју је 1888. године купио у Луксору Хаџи Павле племенити Риђички из Мокрина и поклонио је Народном музеју део је наших сталних програма. Поред приче о Несмину, имаћете прилику да чујете причу и о осталим предметима из староегипатске збирке изложеним у сталној поставци: о ковчегу Нефер – Ренепет, ушабти фигурама, скарабејима, привесцима божанстава Тот и Таурет, уџад оку, џед стубовима, и фигуринама Изиде и Хоруса.

 

14.05. у 13 часова: Радионица Играмо се, али не на телефону за децу узраста 7-10 година. Готово да само заборавили да, осим игрица на телефону и компјутеру, постоје и лепе и забавне игре које су играли наши родитељи, баке, деке, па и даљи преци. Дођите у Музеј Вука и Доситеја да се заједно подсетимо игара које је Вук Караџић забележио и описао, да се поиграмо, научимо понешто, а све то уз музику и песму. Пријављивање је обавезно на мејл адресу: радионице@народнимузеј.рс

 

14.05. у 17 часова: Тематско вођење Моћ крунисања. Којим поводом је настала и какве све тајне крије монументална историјска композиција Крунисање цара Душана Паје Јовановића, зашто је знамо још и под називом Проглашење Душановог законика и ко су ликови који су на њој представљени сазнајте на нашем тематском вођењу.

 

14.05. у 18 часова: Ауторско вођење Један век југословенског сликарства: село, град и модерност Бојане Маричић. Уз богату Збирку југословенског сликарства присетићемо се неких од најзначајнијих дела која су обележила развој модерне уметности на подручју некадашње Краљевине Југославије. Посматраћемо слике настале у време које је било обележено смењивањем рата и мира, развојем грађанског живота, јачањем Београда као престонице културе и модерности, и прилагођавањем народа на промене које су пратиле како политичку, тако и социјалну и културну сферу.

 

15.05. у 12 часова: Концерт Моћ музике. Програм концерта представља мешавину композиција епохе романтизма и импресионизма, попут дела Фредерика Шопена, Сергеја Рахмањинова, Едварда Грига и Клода Дебисија. Имаћете прилику да чујете и ауторска дела Ане Стефановић, воклално инструменталне композиције, романсе и песме из мјузикла „Звуци музике“, Р. Роџерса, као и из „Успаване лепотице“, П. И Чајковског. Извођачи су: Ана Стефановић (клавир и вокал), Дејан Јаношевић (вокал), а специјални гост биће дечји хор који чине Магдалена Турудић, Мила Вељковић, Ема Милошић и Нина Милошић.

 

15.05. у 12 часова: Представа Досије Доситеј у Музеју Вука и Доситеја. Лик Доситеја Обрадовића оживљава глумац Владимир Цвејић чија интерпретација у првом лицу посетиоце упознаје са епохом у којој је Доситеј живео, личностима с којима се сусретао и атмосфером у којој се рађала српска независност током Првог српског устанка. Овај занимљив програм одржава се у аутентичном амбијенту Музеја Вука и Доситеја, у згради у којој је од 1809. до 1813. године радила Велика школа, прва српска просветна установа намењена вишем образовању. У оснивању школе учествовао је и Доситеј Обрадовић, који се на њеном отварању 30. августа 1808. године ђацима, родитељима и угледницима обратио својим говором „О должном почитанију к наукам“. Спајањем Доситејеве биографије и простора у коме се театар одвија у потпуности долази до изражаја интерпретативна моћ театра и његове сценографије, оживљавајући познату историјску личност чији живот и рад је на одређени начин повезан са зградом у којој се данас налази Музеј Вука и Доситеја. Програм, обогаћен приказивањем документарног материјала, Доситејевих писама, портрета и тактовима одабраних музичких нумера, дочарава време о коме Доситеј приповеда, а савремени аудио-визелни ефекти оживљавају сталну музејску поставку.

 

16.05. у 11 часова: Шетња Лица Доситејевог лицеја кроз споменичко наслеђе Београда кустоскиње Елиане Гавриловић. Подручје око Доситејевог лицеја, а данашњег Музеја Вука и Доситеја красе многа историјска здања која се налазе дуж дела улице Змаја од Ноћаја, Вишњићеве и њеног укрштања са Господар Јевремовом улицом. Током шетње која сумира читаву ову историјску и споменичку целину осврнућемо се на значајне објекте који се налазе у границама овог подручја (Капетан Мишино здање, Чукур чесма), али и на здања којих данас више нема: Доситејева кућа, Ванлијћева кућа, Управа града Београда, џамије, чесме… Окупљање заинтересованих биће у дворишту Музеја Вука и Доситеја.

 

17.05. у 13 часова: Ауторско вођење Импресија рађања модерне уметности у Србији кустоскиње Иване Јанковић. Како су то Ђорђе Крстић и Бета Вукомановић утабали пут за Надежду Петровић, Вељка Петровића и наше најпознатије сликаре? Како се то модерна уметност развијала у Србији и шта је то што је чини посебном у односу на уметност великих европских центара уметности? Придружите нам се у у Народном музеју.

 

18.05. у 16 часова: Разговори О Лукијану Мушицком као Доситејевом и Вуковом савременику са кустосом Миодрагом Томићем у Музеју Вука и Доситеја. Изузетна личност Мушицког инспирисала је да се кроз разговор осврнемо на још једног изузетног писца. Баш као и Доситеј, и Мушицки је био испред свог доба у погледу образовања и превазилажењу оквира свештеничког клера. Као Вуков пријатељ, Лукијан Мушкицки допринео је језичким реформама и настојањима да се народни језик уврсти у књижевност.

 

19.05. у 18 часова: Разговори Да ли су музејске манифестације аут? Са нашим саговорницима дискутоваћемо на тему да ли су културне манифестације и даље у тренду или су превазиђене. Постављајући питања да ли су овакви програми аут и да ли и даље има публике која је спремна да узме активно учешће у њима надамо се да ћемо успети заједно да направимо план за будући развој музејских програма али и да се забавимо. Разговор ће водити др Биљана Јокић, психолог, истраживач Центра за проучавање културног развитка.

 

20.05. у 15 часова: Ауторско вођење Моћна стална поставка кустоскиње Дене Бабајић. У неуобичајеном термину, а као део пратећег програма манифестације Музеји за 10 ово ауторско вођење на енглеском језику намењено је првенствено страним посетиоцима Београда и Народног музеја. Наши страни гости ће моћи да се упознају са делом сталне поставкеи сазнају како се у праисторији, антици и током првих векова хришћанства концпирала и приказивала моћ. Кроз причу о томе шта је све моћ и како је она утицала на стварање света у каквом данас живимо, пажњу ћемо посветити помало несвакидашњем тумачењу предмета који потичу са територије данашње Србије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Народни музеј


Последњи пут измењено недеља, 15 мај 2022 12:36

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија