Кућа Добрих Вести

Login

ШУМАДИЈСКИ ДАНИ ШЉИВЕ: Kraљица воћа на својој бини

Оцените овај чланак
(2 гласова)

danisljivedfdfdfdfdfТродневна манифестација „Шумадијски дани шљиве“, одржаће се од 29. до 31. јула у Страгарима, код Крагујевца.

 

Програм ће, како је саопштено, бити богат садржајима којима ће многобројни учесници посетиоцима представити пољопривредне и туристичке потенцијале, традицију и културно-историјско наслеђе Страгара, Крагујевца и Шумадије.

 

Свечано отварање манифестације предвиђено је у петак 29. јула у 19 сати на бини код Ловачког дома, на којој ће од 21 сат солистички концерт одржати доајен српске музичке сцене Мирослав Илић.

 

Пре званичног отварања манифестације, већ од 17 сати, воћари, пчелари, пољопривредни произвођачи, дистрибутери механизације, ствараоци предмета домаће радиности у Улици Шумадијске шљиве изложиће свој производни програм – воће и производе од воћа, пчелиње продукте, пољопривредну опрему, уметнине народног стваралаштва и друге производе који чине обележје Страгара и Шумадије.

 

У суботу, 30. јула на бини код Ловачког дома, код споменика Танаску Рајићу, спортским теренима и другим локацијама смењиваће се разновстан културно-уметнички, спортски, едукативни и забавни програм.

 

Песмама о шљиви у 10 сати почиње програм код споменика Танаску Рајићу, који се у 10.30 наставља Шумадисјком гозбом за коју ће посетиоцима, домаћице подрудничког краја припремити кулинарске специјалитете, а у 11 сати код Ловачког дома, почиње Гулашијада.

 

У Етно кући Лазић у 12 сати биће отворена изложба слика и сувенира, а од 17 сати на фудбалском терену ФК „Азбест“ у оквиру спортског поподневна биће организоване игре спретности за децу млађег школског узраста и турнир у малом фудбалу за децу од 7 до 13 година.

 

Истог дана у 18 сати код Ловачког дома почиње Страгарачко посело, током кога ће бити одржан сабор српске традиције „Зарудела шљива рана“ али и дегустација ракије, гулаша, пасуља.

 

Култни ресторан „Библиотека код Милутина“, за ову прилику припрема вола на ражњу.

 

На истој локацији од 19.30 предвиђена је додела признања учесницима спортских такмичења али и додела награда победницима манифестације „Најлепша дворишта Централне Србије“. Друго вече Шумадијских дана шљива у Страгарима, својим концертом од 21 сат употпуниће још једно цењено и препознатљиво име народне музике, Снежана Ђуришић.

 

Трећег, уједно и последњег дана манифестација за све који су заинтересовани организује се водичка тура до Страгара и посета манифестацији „Шумадијски дани шљиве“. Полазак је предвиђен у 10 сати испред зграде Градске управе, а повратак из Страгара у 15, где ће још увек бити отворена Улица Шумадијске шљиве, а у 11.30 бити одржана Страгарачка фијакеријада, док Воденица „Цицић“ представља своја два века традиције.

 

У 16 сати биће изабран најлепши сувенир са мотивом шљиве, а од 17 часова фудбалску утакмицу одиграће ФК „Азбест“ и ФК „Младеновац“.

 

Свечано затварање манифестације заказано је за 19 сати код споменика Танаску Рајићу, уручењем захвалница и културно уметничким програмом.

 

Иначе, другог и трећег дана у Месној заједници Страгари, биће организована саветовања за воћаре и оне који желе да сазнају нешто више о потенцијалима развоја сеоског туризма.

 

Тродневну манифестацију „Шумадијски дани шљиве“ реализују Градска туристичка организација и Дом омладине Крагујевац.

 

 

 

Извор: Kragujevacke.rs/Кућа добрих вести

 

 

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија