Кућа Добрих Вести

Login

ЛЕСКОВАЧКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКЕ РЕЖИЈЕ: Liffe од 15. до 20. септембра

Оцените овај чланак
(3 гласова)

LIFFEеееееПетнаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ биће одржано од 15. до 20. септембра у Лесковачком културном центру, Народном позоришту Лесковац, као и на онлине платформи.

 

Селектор овогодишњег фестивалског издања је хрватски редитељ Огњен Свиличић.

 

Огњен Свиличић, селектор овогодишњег фестивалског издања, свој избор филмова најавио речима: “Како живе људи од Словеније до Македоније, што раде, како им изгледају станови, какав им је стандард, о чему сањају, што их мучи. Могу рећи како је овогодишња селекција једна вожња кроз животе људи у бившој Југославији. Виђет ћемо како живи дезорјентирана младост у Словенији, што се догађа с тинејџерима у Македонији, а како се од прве младости опраштају Црногорци. Завирити ћемо у хрватско школство те испратити како је дубоко потонула радничка класа у Србији. Ту је и један опасни Стриц, један Словенац којег су хтели убити те српски народни херој из Африке”.

 

О овогодишњој селекцији Свиличић је додао: “Као и увијек бивша Југославија је филмски жива и помаже нам да схватимо како смо, иако политички одвојени, по духу врло близу. Ови изврсни филмови ће нам показати како живе наши сусједи, а можда је најинтересантније да овогодишња селекција највише пажње посвећује генерацији која никад није живјела у Југославији, али изгледа као да је наша бивша држава још увијек ту, као нешто што нас спаја културом и не може се уништити политичком одлуком”.

 

Огњен Свиличић рођен је 1971 у Сплиту у Југославији. До сада је снимио шест дугометражних филмова: “Да ми је бити морски пас” (1999), “Опрости за кунг фу” (2004), “Армин” (2007), “Два сунчана дана” (2010), “Таква су правила” (2014), и “Глас” (2019). Његови филмови освајали су бројне награде на домаћим и међународним филмским фестивалима, од Пуле до Венеције. Свиличић ради и као сценариста, а међу његове радове убраја се ”Што је Ива снимила” редитеља Томислава Радића, “Пут Лубеница” и “Метастазе” редитеља Бранка Сцхмидта “Словенка”редитиља Дамјана Козолеа, те “Бићемо прваци света” редитеља Дарка Бајића. Филм “Отац” за који је писао сценарио заједно с редитељем Срданом Голубовићем добио је награду публике на Берлиналеу 2020. године.

 

Организатор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије –  Liffe је Лесковачки културни центар, а покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Лесковац и Филмски центар Србије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија