Кућа Добрих Вести

Login

ВЕСТ:Удружење Адлигат гради мост са Узбекистаном

Оцените овај чланак
(2 гласова)

laziccarijednaТоком посете делегације Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат Узбекистану потписана су три протокола о сарадњи са значајним културним институцијама, укључујући познати Арк музеј у Бухари са којим је протокол потписан у палати шеика.

 

Збирка Узбекистана у Музеју књиге и путовања сада је богатим даровима значајно унапређена. Са чак 1320 поштанских марака, збирка узбекистанске филателије највећа је у региону, као и збирка књига и туристичких материјала о овој земљи. У Београд су стигле ручно прављене лутке за луткарско позориште Централне Азије, десетак традиционалних капа, уметничке слике и изванредни златни везови по којима је пут свиле познат.

 

У једној од најлепших палата у целој Азији, летњиковцу бухарског шеика потписан је протокол о сарадњи између Арк музеја из Бухаре и Удружења Адлигат. Ово је један од најзначајнијих државних историјских музеја у централној Азији који управља тврђавом града Бухаре, као и са још неколико локалитета. Током више хиљада година Бухара и ова тврђава били су једна од централних места на путу свиле од Европе до Кине. Договорени су размена експерата, изложбе и предавања, као и заједничко учествовање на међународним конференцијама.

 

Узбекистан, земља централне Азије са 36 милиона људи, раније једна од република Совјетског савеза, дуго није била у фокусу српске политике и културе. То се убрзано мења, а у древном граду Самарканду, једном од најлепших старих градова планете, недавно је одржано политичко сусретање светских лидера од Путина, Ердогана до Си Ђипинга, које ће обликовати политичку будућност света.

 

„Знамо колико је важно посветити пажњу свакој држави, а нарочито старим и великим народима. Сада је делегација наше институције посетила Ташкент, Самарканд, Бухару и Киву. Било је тешко поверовати колика лепота нам је пред очима, али и колика је спремност наших узбекистанских пријатеља и колега да унапредимо сарадњу. Направили смо нови мост сарадње са Централном Азијом, а сада га само треба што чешће користити“, каже Виктор Лазић, почасни председник Удружења Адлигат.

                                                                  laziccarijedna

 

У Савезу писаца Узбекистана српску делегацију дочекао је лично председник књижевник Сиражидин Сајид, иначе и близак сарадник председника републике, на иницијативу Гордане Пешаковић. За музеје Адлигата Сајид је поклонио више десетина изванредних издања модерне и класичне узбекистанске књижевности, као и своје књиге са посветама. Договорена је сарадња са Удружењем књижевника Србије и стални контакт и спремност да једни друге упознајемо, преводимо, посећујемо. Поред господина Сајида састанку су присуствовали многобројни начелници одељења и значајни сарадници узбекистанског удружења писаца, као и жена која је урадила први превод Иве Андрића на узбекистански језик. На посебном папиру, она је исписала поруку за будуће генерације српских истраживача и посетилаца Музеја српске књижевности у Адлигату. У новооснованом Музеју узбекистанске књижевности представнике Адлигата лично је провела директорка музеја. О посети овом удружењу опшрино су извештавали и узбекистански медији.

 

У Музеју композитора и музичара Јунус Раџабија домаћин делегацији Адлигата био је директор музеја и славни певач и извођач народних песама Хасан Раџаби. Договорена је сарадња, а на поклон је узбекистанска збирка Адлигата добила потписана дела славног певача.

 

У Ташкенту је потписан протокол о сарадњи са музејима посвећеним славном композитору и путописцу Мукстору Ашрифу и писцу Ојбеку. За Београд су послати значајни поклони у књигама, а договорено је и представљање српских музеја у Ташкенту.

 

„Били смо ВИП гости и на обележавању значајне годишњице Музеја Ашрифа, тако да смо се упознали са оперским певачима, пијанистима, режисерима и другим значајним уметницима Узбекистана. Добили смо прилику да и ми публици представимо активности Адлигата. Свечано нам је уручена плоча са музичким делима Мукстора Ашррифа на којој се двадесетак значајних уметнка потписало, а узбекистански радио је пренео интервју о Музеју књиге и путовања и боравку наше делегације“, каже Виктор Лазић.

 

Успостављена је сарадња и са Музејом Сергеја Јесењина у Ташкенту. У Караван серају културе, типичном старом караван серају у којем су се некада заустављали путници намерници да преноће, напоје своје камиле и коње, и наставе пут ка Кини дочекао је делегацију Адлигата Радик Азизов, један од најславнијих централноазијских карикатуриста и сликара.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија