Кућа Добрих Вести

Login

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ФИЛАНТРОПИЈИ: Локалне фондације у функцији развоја заједница

Оцените овај чланак
(2 гласова)

DADOBROSEVIDI34343434Траг фондација организoвала је Националну конференцију о филантропији, која је ове године посвећена локалним фондацијама.

 

Догађај је одржан претходне седмице и окупио је око 100 релевантних представника и представница цивилног, јавног и бизнис сектора, са циљем да се покрене дијалог на тему актуелних и нових филантропских пракси и трендова.

 

Скуп је осмишљен, пре свега, као прилика за размену искустава, а неке од тема које су биле у фокусу су: како изгледа процес оснивања локалних фондација, од иницијалне идеје до званичне организације, који су начини на које грађани могу допринети развоју својих заједница, како локалне фондације могу да подстакну људе у свом окружењу на акцију, зашто чак и мала средства играју важну улогу у великим променама, као и како данас изгледа улагање и прикупљање средстава за женске организације и оснаживање жена. 

 

На конференцији су учествовали Биљана Дакић Ђорђевић, извршна директорка Траг фондације, Никола Бертолини, шеф Одсека за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Шенли Пинчоти и директорка Канцеларије за демократски и економски развој при УСАИД Србија.

 

Конференција је организована у оквиру програма „Фондација нашег краја – Заједница се пита!“, који је Траг фондација покренула крајем 2019. године уз подршку Фондације Чарлс Стјуарт Мот.

 

Програм је усмерен на подршку оснивању и раду локалних фондација, у оквиру кога су до сада основане три локалне фондације у Србији, у Нишу, Панчеву и Старој Пазови. Поред Србије, сличан програм покренут је крајем 2020. године у Босни и Херцеговини уз подршку Портикус фондације. Тим Траг фондације је посвећен пружању подршке пет иницијативних група из Босне и Херцеговине и додатне три новоизабране групе из Србије, које су у процесу оснивања фондација у својим заједницама у блиској будућности.

 

Траг је регионална фондација која делује у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Већ 23 годину подржава и подстиче грађане на активно учешће у развоју локалних заједница у којима живе или послују. Траг фондација оснажује људе који верују да заједничке иницијативе могу имати велики утицај и који желе да буду покретачи позитивних промена у својим заједницама. Током претходне две деценије Траг фондација је кроз бројне програме подржала више од 1.700 успешних пројеката са преко 15 милиона америчких долара уложених широм Србије и региона.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 05 децембар 2022 08:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија