A+ A A-

ОТВОРЕНЕ ДВЕ ИЗЛОЖБЕ У ЧАЧКУ: Пространства љубави и Арт дијалог

Оцените овај чланак
(2 гласова)

busplus1Две веома занимљиве изложбе отворене су 6. априла 2023. у Чачку, као део априлских културних догађаја пројекта „Чачанска родна“ - Националне престонице културе: „Пространства љубави’’ Ирене Лагатор Пејовић у Уметничкој галерији Надежда Петровић и „АРТ ДИЈАЛОГ“ (Уметност са друштвене маргине) аутора Божидара Плазинића у Културном центру Чачак.

 

У Уметничкој галерији Надежда Петровић отворена је изложба „Пространства љубави’’ Ирене Лагатор Пејовић у знак сећања на нацистичко бомбардовање Народне библиотеке Србије 6. априла 1941. године, када је страдало преко 600.000 књига, рукописа, повеља, докумената, новина, периодике... Изложба је део програма „Награђени на Меморијалу“ и приређује се у оквиру јубилеја 150 година од рођења Надежде Петровић. На отварању су говорили Бранислав Димитријевић и Мирјана Шијачић-Николић док је изложбу отворио директор Уметничке галерије Надежда Петровић, Бранко Ћаловић. Кустоси изложбе су Патрицја Рилко (Патрyцја Рyлко) и Јулка Маринковић. Изложба траје до 20.маја 2023.

                                                                    busplus2

 

Улаз је слободан.

 

„Пространства љубави“, самостална изложба Ирене Лагатор Пејовић, приказује разнолик избор из новијих радова уметнице, укључујући и нове радове. Изложба је у ширем смислу конципирана у односу на појам и процес књиге као највеличанственијег изума човечанства, садржаоца и преносиоца знања, али и сведока и посредника његове парадоксалне инструментализације. У ужем смислу, изложба полази од рада „Изван сјећања“ (2007) награђеног Наградом 24. Меморијала Надежде Петровић. Како овај рад пропитује неколико слојева значења – аспекте сећања на дело и лик Надежде Петровић, савремене историје, уметности и економије – изложба реферише на специфичности и контексте југословенског самоуправног и постјугословенског транзицијског простора. За назив изложбе Пространства љубави, уметница као једну од референтних тачака узима књигу радова са књижевног конкурса из 1985. године на тему Народноослободилачког покрета, једнакости и солидарности. У том смислу, изложба постаје архив буђења еманципације, гђе се чињење ствари видљивим унапређује у аутономно друштвено деловање.

                                                         busplus3

 

У Културном центру Чачак уметници из маргинализованих група приказали су своје радове у оквиру изложбе „АРТ ДИЈАЛОГ“ (Уметност са друштвене маргине) аутора Божидара Плазинића. Отварању су, поред аутора, присуствовали помоћник градоначелника Чачка за друштвене делатности Мирослав Петковић и Бранко Ћаловић, програмски директор пројекта српске престонице културе 2023 и директор Уметничке галерије Надежда Петровић.

 

Уз вођство значајног српског и чачанског сликара и уметника Боже Плазинића, окупљени око Центра за визуелна истраживања и развој визуелне културе „Круг“ креирали су изложбу радова реализованих као социјално ангажован уметнички концепт у сарадњи са друштвено осетљивим групама.

                                               

Стручни тим „Круга“ уз Плазинића чине психијатри др Мирјана Шојић и др Драган Јевдић, сликар Марко Лазовић, психолог Рада Мајсторовић и социјални радник Марија Војводић. Они су у протеклом периоду радили у радионицама инклузивног типа са људима са маргине друштва како би показали да уметност може помоћи свакоме и постати – анти-стигма. Управо то је тема изложбе визуелних радова, насталих кроз окупационотерапијски рад у радионицама на психијатријском одељењу Опште болнице Чачак, Међуопштинском удружењу слепих и слабовидих, Окружном затвору, отвореној радионици и Центру за визуелна истраживања „Круг“. Док је на психијатријском одељењу болнице одржана радионица под називом „Брод жеља“, у Удружењу слепих и слабовидих одржана је радионица „Додирни свет“, а актери радионице у Окружном затвору стварали су под слоганом „Са слободом“.

                                                    busplus4

 

Изложба „Арт дијалог” отворена је у Културном центру Чачка до 23. априла 2023. Улаз је слободан.

 

Престоница културе Србије један је од најзначајнијих пројеката које је покренуло Министарство културе по узору на „Европску престоницу културе“, са циљем да се кроз подршку локалној самоуправи ојачају кључни фактори културног развоја, подигне квалитет културног живота, убрза културни и туристички развој и подстакне доношење стратегија културног развоја на локалном нивоу. Установе културе Града Чачка су носиоци пројекта „Чачанске Родне“: Културни Центар Чачка, Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Народни музеј, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Међуопштински историјски Архив, Градско позориште.

                                                                buspplus5

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 09 април 2023 23:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани