Кућа Добрих Вести

Login

СТИЖЕ ДРАГИ ГОСТ: Француска књижевница Камиј Лоранс у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

unnameddfdfdfdФранцуска књижевница Камиј Лоранс, ауторка романа Женско (Академска књига, 2022), Филип (Ваганар, 2022), Могла бих то бити ја (Лагуна, 2018), Ни ти ни ја (Моно и Мањана, 2007), У том загрљају (Народна књига, 2004), гостоваће у Београду 16. маја 2023.

 

Њени новообјављени романи Женско (који је превела Светлана Стојановић) и Филип (који је превео Никола Бјелић) биће представљени у Француском институту у Београду. Камиј Лоранс говориће о свом поимању женског бића, кроз све његове животне фазе, о томе шта значи родити се као женско онда када родитељи прижељкују сина, расти уз непрестано упоређивање са мушким родом, бити девојчица, кћер, жена, мајка, суочити се у детињству са сексуалним злостављањем, у зрелом добу са непреболним губитком сина након порођаја, потом са губитком љубави, и уза све то са одрастањем необичне ћерке и њеним трагањем за идентитетом...

 

Камиј Лоранс објавила је петнаестак романа у Француској, од којих многи садрже елементе аутобиографије. Редовно пише есеје и критике из области књижевности и уметности, а заузела је посебно место у срцима српских читалаца и читатељки нарочито након учествовања на књижевном фестивалу Француског института Молијерови дани, у јесен 2018. године, када је представила роман Могла бих то бити ја.

 

Сусрет са Камиј Лоранс биће одржан у Француском институту у Београду (Кнез Михаилова 31) у уторак 16. маја од 18 сати, а у разговору са ауторком учествоваће универзитетски професори Владислава Гордић Петковић и Никола Бјелић. Улаз је слободан, а симултани превод (француско-српски) обезбеђен.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 14 мај 2023 18:31

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија