Кућа Добрих Вести

Login

Филм о Николи Тесли y сарадњи са ЦПН

Оцените овај чланак
(3 гласова)

TeslafilmБЕОГРАД - Играни филм о Николи Тесли у америчкој продукцији, а под називом “Тесла”, редитеља Мајкла Антона, биће сниман у Србији, при чему се екипа филма обратила Центру за промоцију науке (ЦПН) у Београду, са идејом да за овај подухват добије подршку и у нашој земљи.

“Пре свега, желео бих да се захвалим српском Центру за промоцију науке што је омогућио да наш филм угледа светлост дана“, рекао је режисер Антон подсећајући да је 10. јула, пре 157 година, на свет дошао човек за кога ће се испоставити да је најбрилијантнији ум који је икада живео – Никола Тесла.
Овај амерички продуцент сматра да снимање филма о Николи Тесли може помоћи људима широм света да разумеју значај овог нашег научног великана, саопштио је ЦПН.
Филм ће се бавити животом и радом српско-америчког научника, од момента када је први пут крочио на америчко тло 1884. године, па до Теслиних последњих самачких дана у соби хотела Њујоркер у Њујорку.
Филм ће снимати Америчка продукцијска кућа “Margusagar”.

“Рат струја” и прва велика победа Николе Тесле

Теслина борба са заговорницима употребе једносмерне струје, које је предводио амерички проналазач Томас Едисон и која је у историји позната као “Рат струја”, завршила се победом Теслине идеје о употреби наизменичне струје, која је заувек променила начин живота на нашој планети.
Филм о Николи Тесли првобитно је назван “Луди научник”, али су редитељ Мајкл Антон и његов продукцијски тим одлучили да управо јуче - на дан Теслиног рођења, објаве нови наслов - “Тесла”. “Филм ће од сада и заувек носити назив ТЕСЛА. Ништа више, ништа мање”, рекао је тим поводом амерички редитељ.
Поред овог филмског пројекта, у Америци постоји читав низ иницијатива које у Тесли виде филмског јунака. Велика холивудска продукцијска кућа Универзал најавила је пре две године снимање филма о Тесли, у коме би главну улогу играо Кристијан Бејл.

Мајкл Антон, режисер филма о Тесли

Подучавање је један од најбољих поклона који као родитељи и одрасли можемо дати. Да ли постоји особа која не би била дирнута сјајем у дечјим очима, узбуђењем и радошћу које деца показују приликом истраживања и откривања природних наука? Наука је богати свет чуда, нарочито за младе људе. Замислите шта бисмо могли да постигнемо када бисмо као Никола Тесла веровали да је све могуће? Допринос Николе Тесле сеже даље од његових научних достигнућа, а то се најбоље огледа у његовом веровању да би свет без рата био просветљен и да би имао бесконачне могућности, рекао је, између осталог, редитељ Антон.
Тесла је био највећи ум свог времена и због тога га данас многи сматрају творцем двадесетог века. Да је данас жив, Тесла би се вероватно запитао како је двадесети век испао. Сигуран сам да не би оклевао да нам каже “Лепо сам вам рекао”.
У Србији, земљи његовог народа, Никола Тесла представља националног хероја. Његов лик налази се на зидовима великог броја учионица као инспирација свакој новој генерацији. Међутим, моја деца ће одрасти у Америци, у образовном систему који прокламује историју Томаса Едисона, а занемарује великог човека какав је био Никола Тесла. Не само да сматрам да је ово погрешно, већ планирам да повратим равнотежу.
Теслино наслеђе не сме остати скривено од остатка света. Оно заслужује да се о њему говори, не само у Америци, већ широм света. Тесла представља пример за све нас. Он је доказао да смо способни за незамислива дела, све док верујемо у немогуће.
Када сам написао овај филм, наслов “Луди научник” је осликавао баш ту заблуду коју је имао остатак света о Николи Тесли, приказану кроз стрипове о супермену и кратким сегментима на филму и телевизији. Желео сам да покажем лицемерје тог имена. Моја намера је била да покажем да је остатак света у ствари био заиста луд зато што је игнорисао овог великог човека, који је само желео да учини свет бољим местом.
Како је филм напредовао од богатог сценарија са скромним буџетом до моћног гласа који ће коначно разбити тишину о наслеђу Николе Тесле, са поносом објављујем, да је уз сагласност и подршку моје филмске екипе и продукцијског тима, наслов овог филма промењен како би се на прави начин приказао овај велики човек и његова заоставштина.

                                                                                                                            Извор: Кућа добрих вести/ЦПН


Последњи пут измењено четвртак, 11 јул 2013 14:58
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија